KK Bosna: Višedecenijski problem je u sistemu

KK Bosna Royal oglasio se saopštenjem u kojem pozivaju vlast da im pomogne.

Bosna je već dugo u finansijskoj dubiozi te su gašenje kluba spriječili fuzijom sa KK Royal. Prošle sezone ispali su iz Lige BiH, a znalo se desiti i da novac koji dobiju proteklih sezona troše bez plana.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Drage Sarajke i Sarajlije, prijatelji sporta -Sigurni smo da prenosimo stavove desetina hiljada naših članova i simpatizera koji su duboko frustrirani i ogorčeni dugogodišnjom neadekvatnom podrškom vrhunskom sportu u našem Kantonu i Gradu Sarajevo. Podsjećamo da ne postoji sportski uspješna sredina bez značajne podrške lokalne zajednice, što je bio slučaj i u „Zlatno doba sarajevskog sporta“ kada smo punili stadione i dvorane uživajući u vrhunskim sportskim predstavama. Želimo da naše Sarajevo ponovo bude regionalni centar vrhunskog sporta!!! Tokom proteklih mjeseci, članovi naših Uprava održali su seriju formalnih i neformalnih sastanaka sa dužnosnicima različitih nivoa vlasti kao i predstavnicima većine političkih partija zastupljenih u Općinama,Gradu i Kantonu Sarajevo, a s ciljem iskrenog i transparentnog lobiranja za veću pomoć vrhunskom sportu. Zajednički utisak je da smo pri svakom susretu naišli na veliko razumijevanje i spremnost da se pomogne i napokon sistemski reguliše finansiranje vrhunskog sporta, ali smo i ustanovili da je višedecenijski problem negdje dublje u sistemu ; jer postojeći sarajevski budžeti ignorišu realne potrebe vrhunskog sporta i ne poznaju posebne stavke za sportske klubove od značaja za Opštinu, Grad i Kanton !!!
I u takvim okolnostima mnogi su i pomogli u okviru svojih mogućnosti, a prevashodno naše lokalne zajednice i resorno Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo! Takođe se zahvaljujemo na nedavnim inicijativama kantonalnih zastupnika za podršku vrhunskim klubovima koje su pokazale da postoji evidentna spremnost da se postojeći negativan pristup promijeni.
Obavještavamo Vas i podsjećamo da Sarajevo kontinuirano i drastično zaostaje za lokalnim zajednicama u BiH i regiji i po apsolutnim i po relativnim iznosima finansijske podrške za bazno funkcionisanje sportskih kolektiva / simbola tih gradova koja se u tim sredinama kreće u rasponu od 1 do 2% ukupnih budžeta. Sistemski tretman i pomoć koju primaju timovi iz Splita, Podgorice ili Tuzle izgleda nestvarno u poređenju sa onim što dobivaju sarajevski klubovi. Iznosi pomoći koju svojim velikanima pružaju Zagreb ili Beograd pripadaju drugoj galaksiji u odnosu na mrvice iz sarajevskih budžeta. Šokantne detalje ovog debalansa ćemo objaviti u narednim danima. Svima koji će reći da se klubovi moraju ponašati odgovorno i racionalno te urediti svoju unutrašnju strukturu mi kažemo – da, u pravu ste i mi tom zadatku pristupamo ozbiljno. Ali, kao i u svakom sistemu spojenih posuda to je nemoguće ostvariti u pandemijskim i post-pandemijskim okolnostima bez sistemske podrške i stabilnosti koju ona donosi. Sigurni smo da je baš kao i u slučaju SFF-a, svima jasno kakve, pozitivne, promotivne i poslovne efekte i benefite može donijeti renesansa sarajevskog sporta i vrhunski rezultati i da su to ulaganja koja se dugoročno itekako isplate za našu zajednicu. Shodno naprijed navedenom, očekujemo da nas ova tema ujedini na istom zadatku i da nipošto ne bude osnov za politička prepucavanja nego, upravo suprotno, da ponudi priliku za saradnju svih aktera. Od Gradonačelnice Sarajeva, Premijera i članova Vlade Kantona Sarajevo, Načelnika svih Opština Kantona Sarajevo, svih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, općinskih i vijećnika gradskog vijeća očekujemo konkretnu akciju tokom narednih mjeseci kako bi se otklonio dugogodišnji sistemski problem i maćehinski odnos prema vrhunskom sportu te pripremili i usvojili budžeti za 2023. godinu sa konkretnim i posebnim stavkama u procentu kakav izdvajaju i druge sredine za podršku funkcionisanju vrhunskih sportskih kolektiva u svrhu promocije Općine/Grada/Kantona. Dakle, način je jednostavan i jasan i urneci postoje u odlukama skupština i vijeća lokalnih zajednica iz BiH i regije, te od naših zastupnika opravdano očekujemo hitnu akciju da Sarajevo približe opšteeprihvaćenim standardima podrške vrhunskom sportu. Nadamo se da dijelite naš stav da je ovo ispravan put i najvažniji korak u pravcu revitalizacije vrhunskog sporta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine”, piše u saopštenju KK Bosna.

foto:kosarka24.ba

About The Author