Kića, Praja, Bogdan (VIDEO)

Samo tri igrača reprezentacije Srbije/Jugoslavije bili najbolji strijelci Svjetskog prvenstva.

Najprije je Dražen Praja Dalipagić na Svjetskom prvenstvu 1978. godine u Manili predvodio Jugoslaviju do titule šampiona Svijeta kao najbolji strijelac sa 202 poena na devet utakmica. Praja je bio i MVP šampionata kao i član najbolje petorke sa Kićanovićem, Ćosićem, Šmitom i Tkačenkom.

“To su novinari izabrali, mada nemam nista protiv. Međutim, mogao je i Dragan Kićanović da bude proglašen za najboljeg …” , rekao je Praja.

Četiri godine kasnije u Kolumbiji je bio Mundobasket. Jugoslavija nije uspjela da obrani titulu. Osvojili su treće mjesto iza SAD i SSSR-a. Ipak imali su najboljeg strijelca. Dragan Kićanović je bio najbolji strijelac i član idealne petorke sa Dokom Riversom, San Epifanijom te Vladimirom Tkačenkom i Anatolijem Miškinom. Kićanović je postigao 190 poena na devet utakmica.

I onda se na najboljeg strijelca čekalo 37. godina do Svjetskog prvenstva u Kini. Bogdan Bogdanović je ubacio 183 poena na devet utakmica. Bio je kao i njegovi prethodnici član najbolje petorke, samo što kao Kića i Praja nije osvojio medalju. Zajedničko im je osim reprezentacije i titule najbljeg strijelca da su sva trojica igrali u Partizanu.

foto:instagram/vladan tegeltija

About The Author