Kad izgubiš kontinuitet teško se vratiš

U svom drugom blogu za zvanični sajt ABA lige, ambasador lige Žarko Paspalj je pričao o afirmaciji mladih igrača u regionu ali i košarci uopšte. Pročitajte više u donjim redovima.

Česta tema u košarkaškom svetu je odnos domaćih igrača i stranaca. Te razgovore sam imao sa skoro svima u u regionu. Sve je uočljiviji nedostatak igrača koji su dovoljno kvalitetni da bismo ih videli u nacionalnom dresu bilo koje zemlje. Tu postoji druga stvar koju teško prihvatam, ali izgleda da je to bitan deo. Ti igrači više ne sazrevaju sa 17 ili 18 godina, već svoj maksimum dostižu tek kasnije, posle dvadesete godine. Ako klub juri rezultat i u skladu sa tim sastavlja ekipu, postavlja se pitanje da li treba da ima strpljenja da čeka mlade igrače ili da eventualno popunjava tim sa nekoliko stranac. Ali, pitanje je sa koliko stranaca se prelazi granica korisnog za klub. Kada jednom izgubiš kontinuitet stvaranja nečega teško se vratiš. Imao sam taj razgovor sa mnogim ljudima. Mišljenja nam se uglavnom poklapaju, ali pitanje je da li neko ima volje i želje, uz sve uslove koje imaju timovi u radu sa mladim selekcijama, takođe da li oni mogu da istrpe velika očekivanja kada se juri rezultatat. To je jako tanka linija.

Ali, to nije pitanje za ABA ligu, već za klubove. Mislim da svaki tim u svojoj organizaciji treba da ima ljude koji će da se bave mladim igračima, da im se uz to obezbede i materijalno dobri uslovi, što nije mali posao. Na kraju krajeva, jugoslovenska košarka nikada ne bi bila to što jeste, da se nisu njome bavili neki dragi entuzijasti koji su mnogo voleli košarku, ali opet sa druge strane imali su sve uslove za svoj dobar život i mogli su da se posvete pronalaženju talenata, jer to je vrlo kompleksan posao. Na žalost, danas ima jako malo takvih ljudi. Istina je i da su se klinci promenili, ali trebalo bi da se radi sa njima.

Opet se vraćamo do toga da više ne postoje kvalitetni igrači sa 17 ili 18 godina, kolika god da je naša želja. To se promenilo. U NBA se mnoštvo igrača, da ne bi čekali da završe koledž sa 22, uzimaju već u prvoj godini studija, sa 19 godina. Nekako sve je sve to pobrkano i čudno, svedoci smo i ovoga i onoga. Možda smo mi ostali u vremenu da ako nisi igrač sa 18 ili 19, onda nisi nikada, ali se nadam da će me igrači demantovati i da će me uveriti da to sazrevanje možda dolazi kasnije.

Kada govorimo o igračima u ABA ligi, Dragan Apić je posle više od polovine sezone ubedljivo najbolji po statističkim parametrima i evo već dva meseca je MVP. Gledao sam ga protiv Cedevite. Taj momak je dobar igrač, pokazuje svoje kvalitete i verovatno bi ljudi relevantniji od mene mogli da procene koji je njegov prag, dokle on može da ide. Ali, čak i u ovom momentu jasno se vida da je on ozbiljan igrač. Ne znam kakva je situacija sa njim i kakvi su planovi, ali mislim da je spreman da ide na veću stepenicu. A da jeste interesantan i da jeste dobar, to nema dileme.

Od igrača koji se još izdvajaju po statistici su dvojica hrvatskih reprezentativaca, Luka Božić i Tomislav Zubčić. Božić je igrač kome je minutaža bitna i očito je da on to koristi na najbolji mogući način. Moji prijatelji iz Hrvatske će da se slože da je njihov najveći problem reprezentacija i da će tek da imaju problem u sledeće dve godine kada neće biti prisutni ni na jednom velikom tamičenju. Slovenija takođe. Neću da ulazim zbog čega i kako. I oni su žrtve loših odluka i svega što se dešavalo i šta se dešava u košarci uopšte. Stoji negde na kraju da kvalitet, želju i entuzijazam, kada je košarka u pitanju, nose uspeh u nacionalnom dresu. Svi kuburimo sa mladim igračima gde osim priče moraju da se urade mnoge stvari svim nivoima.

ABA liga i na tom polju čini dosta i to me radije. ABA lige jeste najkvalitetnije sportsko takmičenje u regionu i da nje nema ne bi bilo kvalitetne košarke na ovim prostorima. To je sigurno. Takođe, juniroski turnir, kao i 2. ABA liga su napravili veliki iskorak i omogućili još veći porstor za mlade. Da se nametnu, da pokažu talenat i kvalitet. Nadam se i da hoće.

foto:Ivica Veselinov/ABA

About The Author

Možda ste propustili