Jesu šampionke ali su ostarile

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije okupila se danas u Beogradu i krenula put Zlatibora, gdje započinje pripreme za Evropski šampionat čiji će domaćini ovog ljeta biti Srbija i Letonija (27. jun – 7. jul 2019).

Marina Maljković selektor reprezentacije ima određenih problema na startu priprema.

“Nikad više pitanja, nikad više komplikovanijih stvari koje nam se dešavaju. Mnogo toga moramo da uradimo u narednih mjesec i po dana da bismo otklonili probleme i spremne dočekale utakmicu sa Bjelorusijom, kojom u Zrenjaninu otvaramo Evropsko prvenstvo. Ja sam osoba koja ne voli da priča šarene priče i laže kako je sve super. Volim da predstavim stvari onako kakve jesu. Ovo nisu više djevojke od prije tri godine. One jesu šampionke, ali su jednostavno ostarile. Prije tri godine su ozbiljno nosile igru svojih timova, a to više nije slučaj”, bez dlake na jeziku kaže Marina.

Selekcija Srbije ima i problema sa povredama.

“Imamo mnogo djevojaka koje zbog svoje zdravstvene situacije igraju na sopstvenu odgovornost. Dvije igračice su se nedavno porodile na radost svih nas. To su sve neke normalne stvari, ali one komplikuju naš put, jer su u pitanju djevojke koje tek treba da uvedemo u trenažni proces. Imamo i situaciju koja veoma raduje. Moram da iskoristim Bajaginu pjesmu „Moji su drugovi biseri rasuti po celom svetu“ da bih opisala ono što mi kao mala zemlja imamo širom planete. Znamo da je domaća liga ekstremno slaba i da ne možemo da izvučemo kvalitet i igračice koje odmah mogu da uskoče u prvi tim i to je ozbiljan problem. Međutim, ovom prilikom želim da naglasim da postoji tridesetak igračica u Australiji, Kanadi i Americi koje pratim, a pozivam i sve druge da nam se jave, jer nijedna neće biti zapostavljena i dobiće šansu. To su djevojke koje jedva čekaju da igraju za Srbiju, koje bi bile preponosne da obuku dres naše zemlje, a ima izuzetno talentovane djece. Neke od njih su već bile tu, neke će tek doći i voljela bih da ih bude što više”, kaže Maljkovićeva.

Reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu takmičiće se u grupi D u Zrenjaninu, gdje će u „Kristalnoj dvorani“ za protivnike imati selekcije Bjelorusije, Rusije i Belgije. Prvoplasirani tim iz grupe obezbijediće direktan plasman u četvrtfinale u „Štark Areni“ u Beogradu, dok će drugoplasirana i trećeplasirana ekipa razigravati za prolazak među osam najboljih sa drugom i trećom ekipom iz grupe C u kojoj su timovi Turske, Slovenije, Italije i Mađarske.

“Na kraju, da rezimiram, idemo korak po korak. S obzirom na silne probleme, ništa se neće promijeniti u našim glavama i našem pristupu i to će nam biti dodatna motivacija u svakodnevnom pronalaženju rješenja. Bićemo strpljive, predane, radimo u našoj zemlji i poslije Zlatibora ćemo moći više da pričamo o nekim dometima, jer će to biti udarni dio naših priprema. Naši navijači moraju da budu svjesni da ćemo odabrati 12 igračica – 12 lavica, spremnih da u svakom trenutku daju sve od sebe za tim, za svoju zemlju i svoj narod. U to nemojte da sumnjate”, istakla je selektor Srbije Marina Maljković.

Na pripremama će raditi 19 igračica: Miljana Bojović, Ivana Brajković, Dajana Butulija, Ana Dabović, Katarina Zec, Nevena Jovanović, Sara Krnjić, Nikolina Milić, Jelena Milovanović, Maja Miljković, Sonja Petrović, Jovana Popović, Ivana Raca, Aleksandra Račić, Aleksandra Stanaćev, Dragana Stanković, Aleksandra Crvendakić, Saša Čađo i Maja Škorić.

Evropsko prvenstvo počinje 27. juna, a šest prvoplasiranih ekipa obezbijediće plasman na kvalifikacione turnire za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

foto: Marko Metlaš,kss

About The Author

Možda ste propustili