Iz Niša za Rigu na veoma važan duel protiv Letonije

Reprezentacija Srbije će nakon jutrošnjeg treninga u niškoj dvorani „Čair“, ovog popodneva otputovati za Rigu gdje se sutra od 18.30 sastaje sa reprezentacijom Letonije.

Sutrašnja utakmica je pretposljednja u prvoj fazi kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2023, a nakon nje će srpski nacionalni tim upravo u Nišu odmjeriti snage sa Belgijom 3. jula od 21.00 sat.

Mečevi protiv Letonije i Belgije od velike su važnosti za reprezentaciju Srbije, jer se pobjede iz tih međusobnih duela prenose u narednu fazu kvalifikacija, kada će srpski tim igrati sa Velikom Britanijom, Grčkom i Turskom. Iz grupe od šest timova, samo tri će se kvalifikovati za Svjetsko prvenstvo.

U prvom duelu protiv Letonije, tim Srbije je u dvorani „Aleksandar Nikolić“ došao do pobjede rezultatom 101:100, a pred sutrašnji meč, selektor naše reprezentacije Svetislav Pešić poručuje:

“Očekuje nas reprezentacija Letonije, direktan protivnik u borbi za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Treba znati da će oni biti najozbiljniji konkurent onog trenutka kada se ukrstimo sa Grčkom, Velikom Britanijom i Turskom. Zato je ova utakmica ne odlučujuća, ali veoma važna. Mi smo radili veoma dobro, igrači su pokazali ono što u ovom trenutku niko ne može da nam oduzme, a to je taj entuzijazam i želja da tamo izađemo kao ekipa koja će dati sve od sebe. To je i ono što ja od ove ekipe tražim. Ne pobjedu, nego da svako da ono što najviše u ovom trenutku može za ekipu. To će po meni biti dovoljno da napravimo uslove kako bi sa puno samopouzdanja ušli u utakmicu i završili utakmicu”.

Ključni pogodak sa linije slobodnih bacanja za pobedu Srbije u prvom meču sa Letonijom postigao je Marko Jagodić-Kuridža dve sekunde prije kraja utakmice. Pred sutrašnji duel, iskusni krilni centar kaže:

“Sedam mjeseci kasnije ponovo igramo sa Letonijom. Utakmica jeste u istoj grupi i istom takmičenju, ali su sastavi obe reprezentacije u velikoj mjeri izmijenjeni. To je specifično za ovaj sistem takmičenja, ali tako je kako je i toga smo bili svjesni i prije samog početka. Mi smo za ovo vrijeme koliko smo zajedno pokušali da se što bolje pripremimo i uigramo. O Letoniji ne treba trošiti riječi, vidjeli smo u Beogradu koliko su opasni, a sada će, siguran sam, biti još opasniji. Ipak, svjesni smo da imamo svoje adute, kao i šta bi nam pobjeda u Rigi donijela pred nastavak takmičenja. Idemo tamo sa željom da odigramo najbolju moguću utakmicu i damo sve da se u Niš vratimo sa drugom pobjedom nad istim rivalom”.

foto: kss