IN MEMORIAM: prof. dr Milivoje Karalejić (1945-2024)

In memoriam.
Milivoje Karalejić

foto: KSS

Jedan od rodonačelnika kondicione pripreme, legendarni profesor Milivoje Karalejić, preminuo je danas u 79. godini života.

Istinski velikan srpske, jugoslovenske, evropske i svjetske košarke, iza sebe je ostavio dubok trag, pregršt osvojenih medalja i trofeja na klupskom i reprezentativnom planu, kao i veliki broj naučnih radova u amanet nekim novim trenerima.

Profesor Karalejić je jedini stručnjak, uz aktuelnog selektora reprezentacije Srbije, Svetislava Pešića, koji je sa reprezentacijom naše zemlje osvajao sve trofeje u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na Evropskim i Svjetskim prvenstvima.

Dubok trag, prof. dr Karalejić je ostavio i u KK Partizan gdje je u više navrata bio dio stručnog štaba. Između ostalih, u sezoni 1992/93, Milivoje Karalejić je sarađivao sa trenerom Željkom Obradovićem. Sa crno-bijelima, prof. Karalejić je u sezoni 1999/00 osvojio Kup SRJ.

Osim u nacionalnom timu i Partizanu, Milivoje Karalejić je sa uspjehom radio i u Crvenoj zvezdi, Bosni, Đironi, rimskoj Lotomatici, moskovskom Dinamu, Barseloni i Albi.

Legendsrni profesor, bio je jedan od prvih doktora nauka iz oblasti košarke, a doktorirao je na temu” Relacije između konativnih dimenzija ličnosti i uspjeha u košarci”. Za istraživanje su mu poslužili najbolji igrači Jugoslavije u to vrijeme: Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović, Zoran Slavnić, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović i ostali.

Nastavnička karijera Milivoja Karalejića, trajala je punih 50 godina, od čega je čak 44 godine bio profesor na DIF-u. Prvo u Sarajevu 21 godinu, a potom i u Beogradu čak 23 godine.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author