Grčka najbolja u istoriji, ali mi smo favoriti

Košarkaše Srbije sutra u Beogradu učekuje meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Grčke.

Selektor Srbije Svetislav Pešić nahvalio je tim Grčke koga predvode braća Adetokumbo, te iskusni Slukas i Kalates, rekavši da je to najbolji tim Grčke u istoriji. Bolji od onog koji je predvođen Janakisom, Galisom i Fasulasom bio šampion Evrope 1987. godine.

“Grčka nikada u istoriji nije imala ovakvu reprezentaciju. Ovo je generacija koja se skuplja na drugi način i sigurno da im je to najbolja selekcija koja Grčka ima na ovim prostorima. Oni su najozbiljniji kandidati na EP. U kompletnom su sastavu, to je atletika, to je brzina, ne samo Janis, već i oba burazera. Slukas, Kalates, Papanikolau, svi su preiskusni.”

Iako je Grčka jaka, Pešić poručuje da ni Srbija, nije loša, te da su favoriti u tom meču.

“Nismo ni mi loši, dobri smo, već sam rekao da se nadamo da ćemo to što smo sada uradili, uspjeti da pokažemo. Mi smo favoriti, kada igramo u Beogradu ili bilo gdje, Srbija je uvijek favorit. Sutra smo favoriti jer je puna dvorana, očekujemo maksimalnu podršku.”

Selektor Srbije još ne zna kojih 12 igrača će igrati protiv Grčke. Sigurno je da Bjelica neće igrati.

“Nedović je pao na kuk, dobro je. Kako se kaže – sve je u glavi. Ima i povreda, ali njegova velika želja je da se oporavi, pa se oporavlja iznenađujuće dobro. Večeras poslije treninga donosimo odluku kojih će 12 igrati. Sačekaćemo još jedan trening. Bjelica neće igrati, on je super, mnogo bolje, to nije toliko teška povreda kako smo pomislili. Neće igrati, Gudurić je trenirao, vidjećemo večeras. Znaću ja i prije treninga, i to je to. Ostali smo manje-više zdravi”.

Novinare je zanimalo na koji način će Srbija braniti Janisa Adetokumba.

“Nećemu mu ništa dati. Plan se saopštava igračima. Prvi plan je da smanjimo broj primljenih poena iz tranzicije. Tu su mnogo jaki, najveći timski kvalitet im je što dobro trče, imaju tu atletiku. Janis i oba burazera, kao i Kalates. Naš plan je zasnovan kako smanjiti broj poena Grčke iz tranzicije. To je fokus, imamo individualnih zadataka, Dorsi, Kalates. Dorsi je igrao dobru sezonu, vidim da mu je trener dao više prostora, loptu u rukama, osjeća se dobro, komotno. Janis je target za svaku odbranu, ne samo za našu. Nije Janis sam, imaju sve košarkaši na koje moramo da obratimo pažnju. Ponekada napad može da bude najbolja odbrana, ako im napdnemo igrače… Ima dosta detalja o kojima razgovaramo.”

Meč Srbija – Grčka na programu je u četvrtak od 20 časova.

foto:printscreen/youtube