Goran Lojo nije više selektor BiH

Lojo

foto:fiba

Goran Lojo podnio ostavku na selektorsko mjesto BiH.

Po završetku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na koje BiH nije izborila nastup oglasio se Goran Lojo, koji je podnio ostavku. U posljednjem kolu BiH je za plasman na Evropski šampionat trebala pobjeda protiv Njemačke od 39 poena, a izgubili su 92:61.

“Nakon večerašnje utakmice, povlačim se sa pozicije selektora ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Moj ugovor svakako ističe nakon EP 2023. godine. Kako se nismo plasirali, ovo večeras je bila moja posljednja utakmica na klupi najdražeg tima.Odlazim ponosan na sve što smo napravili zajedno sa igračicama ekipom od 2017. godine naovamo. 2017., kada sam preuzeo reprezentaciju, nismo imali niti jedan bod na oficijelnom FIBA rankingu. Danas smo 14. reprezentacija Svijeta i 6. Evrope, prema posljednjoj FIBA ranking listi.

Ostvarili smo najbolji rezultat u istoriji timskih olimpijskih sportova koje je jedna reprezentacija BiH postigla, 5.mjesto u Evropi. Zatim smo pobijedili olimpijskog vicešampiona Japan te se tako plasirali na Svjetsko prvenstvo, među 12 najboljih ekipa na svijetu. I to prvi put u istoriji bh. košarke.

Za sve uspjehe, zaslužni smo svi zajedno, moje igračice ja kao trener te moj stuff na čelu sa legendom bh., evropske i svjetske košarke, Razijom Mujanović.Došlo je do smjene generacija, treba proći određeno vrijeme da se nova ekipa uigra i poklope ostale stvari koje su bitne za timski uspjeh.

Nažalost , neki nemaju razumijevanja, niti strpljenja, neki vrše namjerne opstrukcije i ponižavanja ženske košarkaške reprezentacije BiH u posljednje vrijeme, imaju neke druge interese o kojima ne bih u detalje.

Za tim nema potrebe jer unutar KSBiH postoje tijela koja će, nadam se, riješiti tu problematiku što prije zbog bolje budućnosti košarke u BiH.

Razmišljao sam od odlasku već nakon Svjetskog prvenstva u Australiji, ali poslije neviđenih pritisaka i opstrukcija na žensku košarkašku reprezentaciju, odlučio sam ostati i okončati ovaj ciklus. Od ničega smo došli do najvećeg uspjeha u istoriji bh. timskih sportova i to nam niko nikada neće moći osporiti.Odlazim i prepuštam svoju poziciju nekom novom koga odredi Upravni odbor Košarkaškog saveza i želim mu svu sreću u daljem radu”, napisao je Lojo u saopštenju.

About The Author