Garza dolazi na pripreme BiH

foto: printscreen

Luka Garza ovog ljeta će imati priliku da debituje za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Centar Minesote u razgovoru sa selektorom Adisom Bećiragićem pristao se priključiti selekciji BiH na pripremama za olimpijske pretkvalifikacije. Pokušaće se nametnuti tokom treninga i prijateljskih utakmica, kako bi eventualno bio član Bh tima na pretkvalifikacijskim susretima.

“Za mene i moju familiju je velika čast da predstavljam zemlju u kojoj je moja majka rođena. To je čast koja ispunjava moje srce nemjerljivom radošću, moj san još od djetinjstva. Ne mogu dočekati trenutak kada ću košarkaški teren dijeliti sa saigračima iz reprezentacije i dati sve od sebe za trenera Adisa, stručni štab i Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Garza za stranicu Košarkaškog saveza BiH.

Garzin otac je Amerikanac, a majka mu je iz BiH, Šejla Muftić koja je bila profesionalna košarkašica.

Otac Frenk je bio igrač na univerzitetu Ajdaho. Garzin ujak je bivši reprezentativac Slovenije Teoman Alibegović.

Ove sezone Luka Garza je upisao 28 nastupa u NBA ligi za Minesotu te bilježio prosječno 6,5 poena i 2,3 skoka. Prethodno je nosio dres Detroit Pistonsa, a zapažene partije ostvarivao je i u razvojnoj G ligi kao član Minesotine filijale Iowa Wolvesa (prosječno 29,8 poena).

Okupljanje reprezentacije BiH zakazano je za 23. juli na Vlašiću. BiH od 12. do 20. avgusta očekuje pretkvalifikacioni turnir u Poljskoj. Nalaze se u grupi B sa selekcijom domaćina, zatim reprezentacijama Mađarske i Portugala.

About The Author