FIBA selektora BiH potpisuje kao Aziza Bekira

Mnogi su pomislili da je u pitanju greška kada su vidjeli natpis “Aziz Bekir”, ali nakon što se u više navrata ponovio pretpostavilo se da postoji neka pozadina iza toga, što je i istina piše AVAZ.

Košarkaši BiH su juče savladali Mađarsku rezultatom 95:85 u okviru prvog kola Evropskog prvenstva.

Ipak, ono što je još privuklo pažnju javnosti je službeno ime selektora Adisa Bećiragića. Mnogi su pomislili da je u pitanju greška kada su vidjeli natpis “Aziz Bekir”, ali nakon što se u više navrata ponovio pretpostavilo se da postoji neka pozadina iza toga, što je i istina.

On je u Tursku otišao 1993. godine, a godinu dana kasnije postao je i državljanin te zemlje, a u tom trenutku je bila obaveza promjena imena u neku turciziranu verziju vlastitog imena ili bilo koje drugo ime koje je blisko tim prostorima.

Obzirom da je najveći dio trenerske karijere proveo baš u Turskoj i da posjeduje državljanstvo te države oni ga tretiraju prema imenu Aziz Bekir.

Ovo nije prvi takav slučaj sa igračima sa ovih prostora, pa je tako Damir Mršić bio Demir Kan. Ipak u međuvremenu se zakondavstvo promijenilo i više ne postoji obaveza promjene imena.

foto:printscreen/youtube