Martinez: Đorđeviću hvala

Feran Martinez, bivši igrač Barselone, Huventuda i Panatinaikosa govorio o srpskoj košarci.

Centar koji je sa “furijom”, Barselonom, Huventudom i Panatinaikosom osvojio sve što se osvojiti može, kratko je boravio u Beogradu na poziv Božidara Maljkovića.

Martinez je sa Huventudom igrao čuveno finale u istanbulu protiv Partizana 1992. godine.

“Izgleda da ne mogu da pobjegnem od Istanbula i Partizana (smijeh). Pamtim meč, možda i bolje nego što bi trebalo. Huventud je te godine imao sezonu iz snova. Pobjeđivali smo sve redom, sa 20, 30 poena razlike. Bio sam dugo povređen, ali sam se oporavio do fajnal fora. A onda nam se dogodio Partizan. To su trenuci koji vam obilježe život, na jedan ili drugi način. Poveli smo i počelo je slavlje. Niko od nas nije vidio Đorđevića koji juri prema košu. Bio je to nevjerovatan šut. Istina je da ga niko nije branio, ali bio je u trku, van ravnoteže… Trojka sa osam metara nije trebalo da uđe… ali je ušla. Šok. I danas mi je teško kada se sjetim. Međutim, izvukli smo pouku iz tog meča i poslije dvije godine je Huventud postao prvak u Tel Avivu protiv Olimpijakosa”, rekao je na početku razgovora za Blicsport 49-godišnji Feran Martinez.

Đorđević vam je indirektno pomogao?

“Da, da (smeh). Njegov koš nam je pomogao da budemo šampioni, da postanemo bolji. Možda čudno zvuči, ali to je istina. Nekad je sportistima potrebna “pomoć” sa strane. Hvala, Sale”.

Pratite li srpsku košarku?

“Trudim se koliko mogu. Jedna ste od rijetkih država koja uspijeva da godinama ostane u evropskom i svetskom vrhu. To nije lako, jer uvek dolazi do smjena generacija i prirodnih padova. Na Srbiju to ne utiče i stalno imate košarkaše koji igraju u najvećim klubovima i NBA ligi. Što se klubova tiče, situacija je sada teža. Partizan nekada i sada Crvena zvezde trude se da drže korak sa ostatkom kontinenta. Ipak, to je nemoguća misija ako nemate puno novca. Mislim da Evroliga nikada nije bila snažnija nego danas”.

Nikola Jokić?

“Jokić ima sve. Visok je, pametan, asistira, šutira… Uporedio bih ga sa Pau Gasolom koji je prvi pokazao da centri ne moraju samo da stoje pod košem. Gasol je postao centar-plejmejker i napravio je revoluciju u košarci. Mislim da Jokić može da napravi novi korak u toj revoluciji i da postane bolji od Gasola. Naravno, još je mlad, očekuje ga prvi veliki ugovor… Vidjećemo kako će da reaguje na te promjene”.

Niste nikada igrali u NBA ligi?

“Kada sam bio MVP juniorskog EP, dobijao sam ponude Čikaga, Dalasa… Problem je što sam sa Barselonom potpisao ugovor bez otkupne klauzule. Imao sam i neiskusnog menadžera. Kasnije sam otišao u Toronto, ali to je bila 1998, lok-aut. Nisam smio da rizikujem. Bilo je opasno da ostanem bez ugovora i vratio sam se u Evropu, u Panatinaikos. Da sam rođen u Srbiji ili Hrvatskoj, a ne u Španiji, siguran sam da bih igrao NBA. Isto mi je rekao i Divac. Ne žalim za odlukama”.

Dugo i uspešno ste sarađivali sa Božidarom Maljkovićem?

“Boža je jedan od najboljih, ako ne i najbolji trener u Evropi. Naš odnos je sjajan, jer imamo istu košarkašku filozofiju. On voli da radi naporno i da razvija igrače u svakom pogledu. Ne zadovoljava se malim stvarima i zato je stvorio dosta velikih igrača. Takođe, svaki tim u kojem je radio, Boža je podigao na viši nivo, ne samo osvajanjem trofeja, već je ekipu pripremio na duže staze. Jugoplastika, Barselona, Panatinaikos, Limož… Sve su to klubovi koji se automatski povezuju sa Božinim imenom”.

Boža je opasan na treninzima?

“Istina je da je Maljković, kako da kažem, težak trener. Traži puno od igrača, više nego drugi. Možda vam to ponekad smeta tokom sezone, ali kada se sve završi i kada podvučete crtu, shvatite da vas je napravio mnogo boljim neko što ste bili prije samo 12 mjeseci. A to je najvažnije. Pretvara vas u pobjednike. Dobro se poznajemo i znam koliko mu je, recimo, bilo teško u Panatinaikosu, gdje je imao igrače iz sedam različitih država. Svakoga je morao da ispoštuje, ali i da nauči. Maljković mi je objasnio da je košarka kao život. Ako trenirate jako, svaki dan, ako se trudite i slušate ljude koji znaju više, onda ćete postati bolji igrač. Tako je i u životu, bićete bolji čovjek. Kroz treninge i utakmice nas je i spremao za život poslije košarke”.

foto:Mundo Deportivo

About The Author

Možda ste propustili