Dupalo: Od Novog Grada do Kine

Nikola Dupalo iz Novog Grada u Kini uče najmlađe košarci.

Nikola Dupalo iz Novog Grada, koji je u košarci od svoje devete godine, trenutno je u Kini gdje radi sa mlađim kategorijama u Youth global sports clubu, koji je osnovan prošle godine.

“Ovaj posao sam dobio nakon dvije godine mnogo sam napora uložio i kako se kaže isplatilo se čekanje”, počeo je priču za naš portal Dupalo.

Otkud u Kini?

“Nakon sto sam shvatio da kod nas ne postoje normalni uslovi za rad kao ni normalna primanja, nažalost odlucio sam da dodjem u najmnogoljudniju zemlju na svijetu i krenem novim putem. Kina je definitno svijetla budućnost ne samo košarke već svih sportova, ovde je sve drugačije naravno ne samo košarka nego i ljudi, kultura, ekonomska situacija itd”, objašnjava Dupalo.

Trenutno radi sa djecom uzrasta od devet do 14 godina.

“Moram da budem iskren nemaju ni približno talenat kao naša djeca, ali se puno više trude i slušaju što opet u neku ruku dokazuje budućnost ovog sporta.Ovde sam nešto više od mjesec dana i osjećam se bolje nego bilo gdje iz prostog razloga jer vas ovdje poštuju i cijene ne samo zato što ste iskusan košarkaš i dobar trener već zato što ste drugačiji, pričate drugi jezik, druge ste boje kože i ako pokažete poštovanje prema kinezima uzvratiće vam duplo”.

Osim poštovanja i radne etike bitni su i uslovi.

“Mnogo su bolji uslovi za rad počevši od same organizacije treninga preko utakmica i finansija.Naravno potrebno je da ispunite neke uslove kako bi ste došli ovde kao što je završen fakultet, poznavanje engleskog jezika i naravno iskustvo”.

Dupalo planira što duže da ostane u zemlji, koja je domaćin narednog Svjetskog prvenstva 2019. godine.

“Sezona počinje krajem septembra, početkom oktobra, a sljedece godine je Svjetsko prvenstvo tako da se priprema spektakl. Trenutno sam pod ugovorom i planiram ostati duži vremenski period ovde jer kao što sam i rekao grad u kojem sam trenutno je prelijep, ljudi kultura uslovi, jedino mi ne odgovara što je prevruće svaki dan 35. Veliku zahvalnicu dugujem mom ocu Milošu koji me naučio svim košarkaskim vještinama i kako se postaje trener… Kao i svom klubu KK Sloboda Novi Grad”, završio je Dupalo.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili