Duda i Željko pomogli da “prelomim” i preuzmem reprezentaciju

Kosarkaska klinika UKTS u hali sportova Ranko Zeravica. IGOR KOKOSKOV, NBA trener i predavac. Beograd, 29.06.2019. foto: Nebojsa Parausic Kosarka

Igor Kokoškov, bez sumnje, imaće uzbudljivu i zahtjevnu 2020. godinu. Na isteku ove godine imenovan je za selektora košarkaške reprezentacije Srbije, o čemu je sanjao od kada je postao trener.

Pred njim su novi, veliki izazovi, jer će prvi put voditi selekciju svoje države. Novi selektor Srbije zna da šampionski tim nije onaj koji ima najbolje pojedince, već onaj koji koji se najbolje ukomponuje, u kojem svaki igrač tačno zna svoju ulogu i podredi joj se maksimalno.

“Državni tim nije ekipa u kojoj su igrači plaćeni. U klubovima oni imaju određene uloge, a u reprezentaciji je neophodno da im se one izdefinišu i da ih prihvate. Reprezentacija mora da bude iznad svake sujete i ega”, poručio je u novogodišnjem izdanju “Sportskog žurnala” Kokoškov.

Selektor Srbije naveo je da zajedno sa stručnim štabom prati svakog kandidata za nacionalni tim, ali da trenutno još nema kompletnu sliku ekipe.

“Kao stručni štab razmišljaćemo o različitim opcijama i mogućnostima. Sada nemamo sliku u cjelini, jer svašta može da se desi narednih mjeseci – mladi će napredovati, neko će se možda oprostiti od reprezentacije… Vidjećemo ko je voljan, motivisan i sposoban da igra i tada ćemo, nadam se, naći najboljih 16 koje ćemo okupiti i odatle krenuti”, poručio je selektor “orlova”.

Najveći ispit za Kokoškova i Srbiju biće kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Srpski trener zna da će njegov tim morati da bude najbolji kako bi obezbijedio mjesto u Tokiju.

“Reprezentacija Srbije je ozbiljan brend, vrlo priznat u svetu košarke, svi su čuli za nas. Ali to je samo ime. Jedan od velikih ovdašnjih košarkaša je rekao ‘don’t bring the name, bring the game’, što za nijansu zvuči jače od našeg ‘ne igraju imena, već igrači’. Reprezentativci moraju da donesu najbolje što znaju i mogu, da se maksimalno spreme, da bismo imali najbolje što možemo. To što se zovemo Srbija neće nas automatski odvesti na Olimpijske igre. Svi će doći motivisani i tražiće svoju šansu protiv najboljih. I tu treba biti realan, imamo mnogo kvaliteta i talenata, ali i mnogo objektivnih problema”, jasno je poručio.

Kokoškov je svjestan da su apetiti nacije najveći i da je na klupi nacionalnog tima naslijedio velikog asa Aleksandra Đorđevića koji je sa tri velika takmičenja doneo Srbiji srebrne medalje. O njemu priča isključivo u superlativima.

“Đorđević je moj košarkaški idol, dominirao je kao igrač. Kada me je Stiv Neš jednom prilikom pitao ko je najbolji plej koji je igrao u generaciji koju ja znam, odgovorio sam da je to je Aleksandar Đorđević. I kao trener je veoma temeljan i profesionalan. Tokom šest godina rada u državnom timu vratio je kult reprezentacije, donio mnoge dobre i kvalitetne stvari, radio sa mnogo entuzijazma i emocija. A kada je tako, rezultati su neminovni. On je ostavio jedno lijepo poglavlje istorije reprezentacije i na tome mu dugujemo ogromnu zahvalnost. Pokušaćemo da nastavimo kontinuitet”, naveo je selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Igor Kokoškov otrkio je da je poslije ponude predsjednika KSS Predraga Danilovića da preuzme selekciju Srbije razgovarao sa možda i najvećim srpskim trenerima prije nego što je donio konačnu odluku.

“U takvim situacijama se oslanjaš na ljude koje poštuješ, kojima vjeruješ, koji su ti životni i trenerski mentori. Željko Obradović bio je jedan od ljudi sa kojima sam se čuo. Ima ogromno trenersko i životno iskustvo,a znamo se toliko dugo da ga ne smatram samo učiteljem, već i prijateljem. Znamo koliki je patriota, koliko voli srpsku košarku i koliko je dao državnom timu. Svakako moram da pomenem i Dušana Ivkovića. Razgovor sa njim bio je možda i ključan momenat da prelomim i razgovaram sa Sakramento Kingsima o prihvatanju selektorskog posla”, otkrio je Kokoškov.

foto:kss