Plaza:Boža Maljković ključna osoba

Đoan Plaza trener Unikahe iz Malage jedan je od najcjenjenijih stručnjaka u Evropi.

Do te pozicije došao je mukotrpnim radom i trudom. Nije imao neku blistavu košarkašku karijeru,koju je završio sa 28 godina. Potom je radio i kao vulkanizer, te kao čuvar u zatvoru. Uporedo je radio sa mlađim kategorijama u mnogim španskim klubovima.

Prvu veću priliku dobio je u nekadašnjem šampionu Evrope, Huventudu, gdje je od 2000. do 2005. godine radio kao trener. Prekretnica u karijeri je bio poziv Božidara Maljkovića da mu bude asistent u Real Madridu.

“Boža je bio ključna osoba u mom životu. Naučio sam mnogo pored njega. Bio je jedan od najintuitivnijih trenera Evrope koje sam ikada vidio. Uložio sam mnogo vremena u gledanje njegovih treninga kada god sam imao priliku. Nakon deset godina počeli smo da radimo u Real Madridu”, rekao je Plaza u intervjuu za “Nezavisne”.

Maljković je poslije jedne sezone napustio Real. Red je došao na Plazu.Već u prvoj sezoni osvojio je prvenstvo Španije i Evrokup. Uspjesi nisu ostali nezapaženi pa je od kolega iz struke dobio nagradu za španskog trenera godine. Naredne dvije godine s Realom prošle su bez trofeja pa Plaza nije produžio ugovor.

Potom je preuzeo Kahasol, gdje se za tri godine kao najveći uspjeh izdvaja finale Evrokupa 2011. godine s Uniksom.

Naredne godine preuzeo je Žalgiris.

“Bilo je to sjajno iskustvo uz sve probleme koje smo imali. Tada sam na svojoj koži osjetio kako je raditi bez zarade. Kada je klub bankrotirao u decembru, mnogi igrači su napustili tim, ali ja sam odlučio da ostanem do kraja. Igrači koji su ostali su mi vjerovali i stvorili smo sjajnu hemiju unutar svlačionice. Navijači su prepoznali da ne odustajemo i odveli su nas do osvajanja šampionata Litvanije. Gotovo svaku utakmicu nas je gledalo 16.000 ljudi”, s oduševljenjem priča Plaza.

Nakon sezone u “zelenoj šumi” vratio se u Španiju i preuzeo Unikahu, koju vodi već pet godina. prošle sezone su osvoili Evrokup i nakon sezone pauze ponovo su u Evroligi.

“Bio je ogroman šok za nas kada je Evroliga odlučila da izostavi Unikahu iz novog formata takmičenja. Mogli smo da plačemo i žalimo se ili da se borimo. Napravili smo dobar tim, ali smo znali da su Lokomotiva, Bajern, Valensija i Hapoel ekonomski jači od nas. Radio sam od početka takmičenja na našem mentalitetu i igrači su vjerovali u mene. To je glavni razlog zašto smo prošli tri eliminacione faze bez prednosti domaćeg terena. Bio sam trener u dva finala Evrokupa prije toga i znam kako da se nosim s tim”, kaže Plaza i dodaje koliko se teško naviknuti na promjene koje su ga dočekale u Evroligi:

“Iako je Unikaha igrala 11 puta zaredom u top 16 fazi Evrolige, nikada nije bila u ovako jakom takmičenju kao što je trenutno. Pokušali smo da predvidimo neke stvari kao što su putovanja, umor i rotacije. Ipak, nakon što smo izgubili dvije utakmice u gostima, shvatili smo da ne možemo da kalkulišemo. Moramo da igramo svaku utakmicu sto odsto bez razmišljanja o narednom protivniku ili mogućim povredama. Posebno je teško kada to kombinujemo sa ACB ligom, koja je najjača domaća liga u Evropi. Pokušaćemo da do kraja regularnog toka takmičenja zadržimo šanse za ulazak u plej-of Evrolige, što bi bilo sjajno”.

U Unikahi Plaza ima i dva srpska repreezntativca Dragana Milosavljevića i Nemanju Nedovića.

 

“Nemanja raste iz dana u dan kao igrač. Ima nevjerovatan talenat i potencijal da bude ključni igrač bilo kojeg tima u Evropi. On se ne ističe samo kao bek-šuter, već i kao jedan od najboljih asistenata u Španiji”, rekao je  Plaza.

foto:printscreen/youtube/BC Zalgiris Kaunas

About The Author