Direktor ABA lige: Poklapanje termina nije nikakva novost, hoćemo da šampiona dobijemo na terenu

foto:Nikola Vuruna/igokea

Saopštenje na saopštenje.

Crvena zvezda, nedugo zatim i Košarkaška liga Srbije, iskazali su nezadovoljstvo oštrim objavama na račun izbora ABA lige da se program finala poklopi sa Superligom, zbog čega je reagovao i direktor regionalnog takmičenja Milija Vojinović.


“Nažalost, kao što je poznato, poklapanje termina ABA lige sa nacionalnim šampionatima nije ništa novo. Najbolji aktuelni primJer je Cedevita Olimpija koja će između druge utakmice i majstorice polufinala sa Partizanom, odigrati dvIJe utakmice finala plej-ofa slovenačkog šampionata. Klubovi iz Hrvatske cIJele sezone uporedo igraju domaći šampionat i ABA ligu, što jasno donosi velike izazove za kalendar. Ipak, sve te izazove, ali i izazove koji donose obaveze naših klubove u evropskim takmičenjima, rJešavali smo i rJešavamo kroz stalnu i intenzivnu komunikaciju, u interesu klubova i naravno interesa ABA lige”, rekao je Vojinović za Mozzart Sport.

Nije mu jasno zašto je KLS odlučila da mIJenja kalendar…

“Ne bih sada ulazio u odluku organa KLS i zbog čega su, preko noći, promIJenili odluku da se plej-of igra prIJe, umJesto kao što je prevashodno bilo odlučeno, poslIJe završnice ABA lige. Ali, to je njihova interna odluka, koja nije komunicirana sa mnom, već sam za nju saznao iz medija. Bez obzira, u meni, kao sportskom direktoru ABA lige, zaduženom za kalendar, ukoliko se utakmice plej-ofa poklope na isti dan, sigurno će imati sagovornika u želji da nađemo najbolje moguće rJešenje, u opštem interesu, štiteći integritet oba takmičenja. A, tu sigurno nema prostora za bili kakva uslovljavanja i jednostrane odluke”.

Dalje…

“Određeni datumi finala plej-ofa, sve vrIJeme su komunicirani sa Crvenom zvezdom, kao i potencijalnim učesnicima finala, Cedevitom Olimpijom i Partizanom i to odmah po završetku drugog meča polufinala u Ljubljani. Kao što je prIJe te utakmice postojala i opcija kalendara finala plej-ofa u slučaju pobJede Partizana. U tom smislu, moram da priznam i da sam zatečen stavom i tonom Crvene zvezde, što sam istakao i u odgovoru na dopis koji sam dobio 27.5. 2023. godine. Tada sam, poštujući stav Crvene zvezde i njene motive, u odgovoru iznIo i obrazložio sve faktore koji su uslovili odluke po pitanju kalendara. Počev od odlaganja četiri meča iz ligaškog dela, pa na dalje”.


Ipak…

“Ove godine slična situacija se desila i sa Igokeom l koja je zbog obaveza u FIBA ligi šampiona poslao molbu za odlaganje, 14. kola. Sigurno još bolji primJer pomenute prakse datira iz sezone 2015/16 kada se Crvena zvezda plasirala u plej-of Evrolige. Tada je između polufinala i finala plej-ofa ABA lige, napravljena pauza od više od mJesec dana, od 22.3.2016. do 28.4.2016. godine, tokom koje su odigrani mečevi sa CSKA”.

Nema dilemu, cilj je da se šampion ABA lige dobije isključivo na parketu.

“Što se tiče odlaganja utakmica četvrtfinala plej-ofa između Partizana i SC Derbija, kao što sam takođe istakao u pomenutom odgovoru Crvenoj zvezdi, tu odluku sam donIo na praksi koja postoji dugi niz godina kao i na Skupštinama često iznIJetom stavovima klubova da kada god je to moguće i opravdano, izađemo u susret našim predstavnicima u evropskim takmičenjima i tako im pomognemo da ostvare što bolji rezultat”, poručio je Vojinović i zaključio:

“U svakom slučaju, bez obzira na stav Crvene zvezde nadam se da ćemo, kao i do sada, uspeti da nađemo najbolje rJešenje i šampiona ABA lige dobijemo na terenu. Kao i da će finale, kao i što treba, biti kruna sezone. A, sa tim u vezi da sačekamo i odluku po pitanju drugog finaliste. Ono što je sigurno, kao i u svim slučajevima do sada štitiću integritet i interese ABA lige”.