Deura i Lojo pred SP: Želimo da se što bolje spremimo za veliko takmičenje koje nas očekuje

Zajednička konferencija muške i ženske košarkaške reprezentacije BiH.

Žensku reprezentaciju BiH od devetog septembra očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

“Ja ću se prije svega osvrnuti na prvi dio priprema koji smo uradili u Italiji, odigrali smo pet utakmica protiv američkih koledža. Djevojke su sve došle željne za radom, spremne, maksimalna koncentracija prisutna. Znamo da nas očekuje veliko takmičenje SP, ovo je prvi put da je jedna ženska selekcija ostvarila plasman na SP, to je izuzetna čast i zadovoljstvo. Mi ćemo odraditi sve što je do nas i da tamo odradimo posao kako treba“, rekla je kapiten selekcije BiH Milica Deura.

“Mi smo se okupili prije desetak dana i pravo smo otišli na put u Italiju. Malo je to obrnuto od onoga kako bi trebali raditi, nije neki normalan redoslijed prvo bi trebali uraditi neki uvodni dio priprema, međutim zbog specifičnosti datuma kada se odigrava Svjetsko prvenstvo od sredine septembra i do početka oktobra. Mi jednostavo u nekom narednom periodu nakon kraja avgusta nismo mogli naći protivnike za odigravanje utakmica, iz razloga što iz Evrope samo tri reprezentacije učestvuju na SP, mi, Srbija i Belgija. Tako da smo tu turneju u Italiji, iskoristili da kroz te neke utakmice, sa veoma malim brojem treninga podižemo formu, prvenstvno fizičku spremu što smo i radili iz utakmice u utakmicu”, rekao je selektor BiH Goran Lojo i nastavio:

“Na pripreme smo pozvali 16 igračica, tu sa nama nije Džons koja će nam se pridužiti po završetku svojih obaveza u WNBA. Neke igračice su prvi put tu, 4-5 igračica je prvi put kojima smo dali priliku kao nekima mlađima na koje se može računati u narednom periodu. Da jednostavno svojim radom i zalaganjem pokušaju izboriti mjesto u konačnih 12 koje će nastupiti na SP. U nastavku što nas očekuje su te dvije utakmice sa Portugalom, ovdje u KSC Sabit Hadžić na Ilidži. Utakmice su zatvorenog tipa, prijateljske. Nakon toga nam slijedi odlazak u Pariz gdje ćemo odigrati dvije kontrolne utakmice protiv Francuske. Istako bih da nam u ovom momentu rezultat na ovim prijateljskim utakmica nije nikakav imperativ. Niti razmišljamo o tome, razmišljamo kako da se što bolje uigramo i da selektiramo od ovih 16 igračica koje su tu trenutno sa nama, putnike za Australiju. Nakon dvije utakmice u Francuskoj, slijedi pauza od 4-5 dana, nastavljamo pripreme na Vlašiću od 27. avgusta do 11. septembra kada putujemo u Australiju. Posljednje što je dogovoreno da protiv reprezentacije Malija koja je umjesto Nigerije u suprotnoj grupi od nas, po dolasku u Australiji odigramo još jednu pripremnu utakmicu”, zaključio je Lojo.

foto:basket.ba

About The Author