Danilović: Rezultat na EP je neuspjeh

Danilović

foto:KSS

Reprezentacija Srbije je nakon poraza od Italije u osmini finala završila svoje učešće na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Na taj način su okončane sve akcije muškog “A” tima ovog ljeta. Nakon svih utakmica, predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović iznosi zaključke na osnovu svega viđenog od juna do septembra 2022. godine.

“Na prvom mjestu želim da odam priznanje svim igračima koji su svoje slobodno vrijeme posvetili nacionalnom timu. Ni jednog trenutka nisam primjetio da kod bilo koga od njih postoji bilo kakva vrsta rezerve. Naprotiv, vidi se da su bili maksimalno posvećeni, neki su išli i preko svojih zdravstvenih mogućnosti samo da bi bili uz tim i pomogli svojim drugovima. To je nešto što treba istaći i što treba cijeniti, a ne prihvatiti zdravo za gotovo”.

Danilović je svjestan da je ispadanje u osmini finala neuspjeh.

“Rezultat koji je na Evropskom prvenstvu ostvaren predstavlja neuspjeh. Sigurno je igračima eliminacija najteže pala, zatim stručnom štabu pa tek onda svima nama. Neću ništa novo reći ako ponovim da veliki dio ljepote i surovosti sporta staju u jednu riječ, a to je neizvjesnost. Poslije niza jako dobrih utakmica ovog ljeta, došlo je tih desetak kobnih minuta protiv Italije i turnir je za nas bio gotov. Ovog puta nismo uspjeli, ali vjerujem da će ova ekipa, ukoliko bude nastavila da se okuplja i dodatno uigrava donijeti našoj zemlji uspjehe za ponos. Nismo jedina reprezentacija koja je ovog ljeta imala manjak vremena za uigravanje, a u kasnijoj fazi šampionata se vidjelo koliko je uigranost važna. Ključno je da ostanemo zajedno i da vjerujemo jedni drugima. Mogli ste čuti izjavu našeg kapitena, Vladimira Lučića po dolasku na aerodrom u Beogradu. Momci su pravi, tu su jedni za druge i čvrsto vjerujem u njih, selektora Pešića i to da će kontinuitet njihovog zajedničkog rada donijeti uspeh”.

Osvrnuo se i na negativne komentare.

“Ovim putem želim da istaknem i osudim neke stvari kojima nisam želio da dajem publicitet do završetka takmičenja, kako ne bih dodatno skretao fokus sa onoga što je najvažnije, a to je teren. Veoma ružna vrijeđanja koja su se mogla čuti i vidjeti tokom priprema, a kasnije i tokom šampionata, pa i nakon eliminacije su velika sramota na prvom mjestu onih koji su takve stvari bili u stanju da izgovore. U pitanju je primitivizam od kojeg se u javnom prostoru moramo zaštititi i koji mora biti najoštrije osuđen. Košarkaški savez Srbije i ja kao predsjednik Saveza ćemo uvijek biti tu da zaštitimo kako selektora tako i naše igrače od takvih stvari. Kritike nisu sporne, mi jesmo zaslužili kritike i naročito su poželjne one kritike iz kojih možemo da izvučemo nešto korisno za budućnost. Ali mora se jasno napraviti razlika između kritika i primitivnih uvreda koje smo nažalost imali priliku da čujemo i vidimo”.

“Slijedi nam nastavak kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Iskreno se nadam da će problemi koji su na prvom mjestu izazvani kalendarom takmičenja biti u što većoj mjeri prevaziđeni uz uzajamno razumijevanje klubova, Saveza i selektora. Utakmice protiv Velike Britanije i Turske su od ključnog značaja i već sada želim da pozovem sve koji izražavaju zabrinutost za srpsku košarku, da tu brigu pokažu tako što će stati uz nacionalni tim u ovim kvalifikacijama”.