Barcokas: Evo šta se desilo (VIDEO)

Himki je izgubio od CSKA nakon što su sudije vratile posljednji napad.

Trener Himkija Jorgos Barcokas objasnio je šta se ustvari desilo u posljednjih 5, 7 sekundi.

“Aleksej Šved je imao četiri prekršaja, pa sam ga planirao zamijeniti Hanikatom za posljednji posjed CSKA. Međutim, Entoni Gil je promašio drugo bacanje, pa sam povukao Tajlera iz prostora za izmjene. Odmah nakon što je Higins postigao koš za vođstvo CSKA nekoliko sekundi do kraja, izveli smo brzo loptu ispod našeg koša prema Švedu. On je pronašao Dženkinsa u kontri, koji polaže loptu u koš. U tom trenutku, zapisnički sto pokazuje znak za izmjenu. Uprkos tome, nakon svega mi nismo ni izvršili tu izmjenu. Zato ne razumijem, ako je izmjena morala biti izvršena, zašto (zapisnički sto) nisu prihvatili tu izmjenu odmah – na kraju krajeva, mi smo nastavili igrati u istoj postavi”, rekao je ljutiti Barcokas i nastavio:

“Riječ je o situaciji koja se rijetko događa i prilično je čudna, ali što se može. Moramo čestitati CSKA i zaželjeti im sreću na Fajnal foru Imaju izvanrednu ekipu i zaslužuju biti u samoj završnici. Ali i ja moram biti ponosan na svoju ekipu. Želim zahvaliti svim našim navijačima, i čestitati vođstvu kluba na organizaciji utakmica van našeg domaćeg terena. Mislim da smo stvorili nove obožavatelje košarke, ali i nove navijače našeg kluba ovdje, sat vremena vožnje od Himmkija. Iz naše perspektive, dali smo sve od sebe u ovoj sezoni. Ušli smo u doigravanje i u svakoj od četiri utakmice, premda niko to od nas nije očekivao, mi smo se borili i bili u igri do samog kraja. Moram reći svima u klubu da moramo biti ponosni i da trebamo nastaviti raditi na ovaj način, pa ćemo uz malo sreće iduće sezone biti još bolji.”

Iz Himkija su uputili protest Evroligi, a prvi čovjek ruskog Saveza i bivši igrač CSKA Andrej Kirilenko je izjavio da je koš Dženkinsa bio regularan.

“Meč je bio dinamičan i odlučen je u posljednjim sekundama. Poslije koša Higinsa naši igrači su vratili loptu u igru. Sudija na terenu je počeo da mjeri vrijeme. Iz nekog čudnog razloga, drugi sudija Himenes je zaustavio vrijeme i nisu nam uračunata dva poena.Vjerujem da takva organizacija kao što je Evroliga treba da obrati pažnju na toliko sudijskih grešaka u plej-ofu. Sudije nisu uvažile naše proteste i podnijeli smo žalbu na suđenje i priložili video snimke. Odluke sudija su direktno doprinijele ishodu utakmice i četvrtfinalnoj seriji i želimo objašnjenje od Evrolige”, napisao je generalni direktor Himkija Pavel Astahov na zvaničnom sajtu kluba.

foto:bckhimki

About The Author

Možda ste propustili