Čolan: Viberom dogovorena završnica

foto

Sramota koja se protekle subote desila u dvorani Pecara na Final four za prvaka Bosne i Hercegovine obišla je region.

Tri od četiri učesnika završnog turnira za prvaka nisu se pojavila u Širokom Brijegu, pa je titula po automatizmu pripala košarkašima Širokog.

Nakon što je Široki proglašen za prvaka BiH, uslijedile su optužbe na račun generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana. O otvorenom nezadovoljstvu Igokee, Borca i Sparsa, i njihovom nepojavljivanju na Final fouru prvi operativac Saveza je govorio za Faktor.ba

“Ekipe učesnice Lige 6 bile su na sastanku 18. aprila. Na tom sastanku razgovaralo u vezi svih završnica sistema kako bi se igralo i o prijedlozima koji su bili. Tada su bili i usaglašeni statovi da se prave ustupci njima, kao ekipama učesnicama u ABA ligi (oba ranga), te kako da se odigra Final four, jer ne bi bilo smisla da nema te završnice u bilo kojem obliku”, kazao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan na početku razgovora Faktor.

“Već 19. aprila klubovi su poslali svoje izjašnjenje da oni ne žele da igraju Final four radi dužine trajanja, finansijskog opterećenja i jer ne bi imali prostora, što nije u skladu s ranijim odlukama Upravnog odbora KSBiH”,dodao je prvi operetivac Saveza uz opasku da KSBiH nema ništa sa ABA ligom koja je diktirala tempo timovima koji se nisu pojavili na završnom turniru za prvaka BiH.

Čolan naglašava kako je domaći šampionat gurnut u drugi plan, a klubovi su prednost dali regionalnom takmičenju.

“Oni (klubovi) bi najradije igrali ABA ligu, a Prvenstvo Bosne i Hercegovine gurnuli u drugi plan”, naglašava Čolan, koji je nakon svega kako kaže 20. aprila dopise klubova poslao članovima UO KSBiH na izjašenjenje.

Dogovor o odigravanju završnice sa članovima Upravnog odbora je iskomuniciran putem Vibera, za šta od ranije postoji odluka, a sve kako bi se u vrijeme pandemija odluke donosile brže i efikasnije kaže Čolan.

“Dvadesetog aprila član UO Siniša Kovačević je napisao saglasnost da se igra Final four u sistemu Liga 6, deset kola i da Igokea snosi troškove, te da se igra i utakmica za treće mjesto. Saglasnost su dali i Boris Spasojević i Feđa Jovanović, da bi 26. aprila i ostali članovi UO dali saglasnost na odigravanje sistema završnice, koju je istog dana komesar prvenstva u vidu saopštenja poslao ekipama koje učestvuju u Ligi 6”, pojasnio je Čolan, te dodao:

“Ova odluka je na snazi do njene realizacije ili do povlačenja. Njenog poništenja nije bilo i ona je ostala na snazi”.

Sezona je bila naporna za sve, ne samo za bh. timove. No, za razliku od naših ekipa klubovi iz regiona uredno su odigrali ili još odigravaju završnice u svojim šampionatima.

“Upravo zbog toga su došli u probleme kada je riječ o odigravanju Prvenstva BiH, koje se produžilo u odnosu na prvobitni kalendar. Naravno, oni su to znali, bili su dobro upućeni, a na sastanku im se reklo da će ući u cijeli sedmi mjesec s odigravanjem. Na to su pristali iako im je bilo jasno da će to rezultirati novim finansijskim troškovima. Rekli su “nema problema, kad god se završi, ali dajte da napravimo što bolji plasman u ABA ligi”. Upravni odbor je to odobrio i tražio korektnu završnicu i učešće svih ekipa, a upravo se u UO KSBiH nalaze članovi i predsjednici klubova. Konkretno Igokea ima predsjednika Borisa Spasojevića, koji je ujedno i potpredsjednik KSBiH, i Sinišu Kovačevića koji je potvrdio javno i napismeno potpisao saglasnost za te odluke”.

foto:basket.ba

.

About The Author