Cibona predstavila Jovanovića

Cibona predstavila novog trenera Vladimira Jovanovića, koji je potpisao ugovor na dvije ipo sezone.

Jovajović je bio u FMP-u od 2012. godine prvo kao pomoćni trener, da bi od ljeta 2017. godine do decembra 2020.bio prvi trener.

Na predstavljanju novinarima se prvo obratio direktor kluba, Domagoj Čavlović.

“Prvo bih se htio zahvaliti treneru Veliću koji je bio s nama dvije i po sezone i ostavio dubok trag u klubu. Još se sjećamo osvajanja Prvenstva Hrvatske 2019. godine kada je vratio košarku u Draženovom dom. Bio je dio Cibonine porodice i iako više nije trener, on je ovdje uvijek dobrodošao. Nije bilo lako raskinuti s njim saradnju, dugo smo vagali i odlučili se na taj potez, da na neki način ‘protresemo’ ekipu i krenuli smo u potragu za novim opcijama. Razgovarali smo s još nekim imenima i odlučili se da je Vladimir taj koji ima iskustvo i energiju koja nam je potrebna da ovih naših pet dragulja učini što boljima i napravi ono za što smo se mi opredijelili kad smo dovodili sve te mlade igrače. Njemu je prvi motiv rad i učenje tih mladih igrača. Ugovor smo napravili na ovu plus još dvije sezone. Nadam se da ćemo napraviti ono zbog čega je on tu i da ti mladi u budućnosti postanu i nosioci naše reprezentacije”.

Sportski direktor Marin Rozić je počeo u istom tonu….

“Krenuću takođe s trenerom Velićem. U ime cijelog kluba bi mu zaželio sve najbolje na privatnom i poslovnom planu. Imao sam priliku s njim sarađivati i kao igrač i kao sportski direktor i mogu reći da smo imali sjajnu suradnju. To je funkcioniralo besprijekorno. On je svoj posao u Ciboni odradio časno i pošteno i velika mu hvala na tome. Želim mu brz pronalazak nove sredine  i svu sreću. Zaželio bi dobrodošlicu i našem novom treneru Vladimiru Jovanoviću za kojem smo uvjereni da je sjajno rješenje i najbolje moguće za nas u ovom trenutku. Na temelju toga što je napravio s FMP-om, koji je mahom imao mlade igrače koje je podigao na novi nivo i otišli su igrati na veće nivoe, prepoznali smo tu energiju i znanje da se bavi mladim igračima. Uvjeren sam da je za nas on najbolje rješenje”.

Okupljenima se zatim obratio i novi trener, Vladimir Jovanović.

Drago mi je što ste došli u ovolikom broju i pored ove situacije s COVID-19 virusom i to je već pokazatelj da je ovo jako važno jer je Cibona veliki klub. Jako mi je drago što sam došao i što sam dobio priliku raditi ovdje. Svjestan sam istorije kluba i koliko je trofeja u vitrinama, koliko je vrhunskih igrača ovaj klub iznjedrio. Sve to će za mene biti motiv da ostvarim svoj maksimum i da ostvarim sve rezultate koje smo postavili pred nas. Želim se zahvaliti bivšem treneru koji je ostavio ekipu u dobrom stanju i dobrom raspoloženju poslije dvije pobjede. Nadam se da ću nastaviti s dobrim radom. Moja osobna ambicija bi bila da u ove vitrine donesem još pokoji trofej za Cibonu, a i da pomognem razvoju tih mladih igrača. Apsolutno sam upoznat s njihovom kvalitetom i mislim da ima prostora za njihov napredak. Jedan od velikih motiva mog dolaska je sigurno bio rad s tim mladim igračima”.

Trener Jovanović se s ekipom susreo na sinoćnjem i jutarnjem treningu, a svoj debi će imati sutra u četvrtfinalu Kupa kada će Cibona u Draženovom domu ugostiti Adria Oil Škrljevo s početkom u 18.00 sati.

“Utisak je dobar. Spremamo se najozbiljnije moguće za Škrljevo. Jako nam je važan i Kup i Prvenstvo. S velikom dozom spremnosti izlazimo na teren i borićemo se za svaki trofej. Sigurno smo kvalitetnija ekipa, ali da bismo to pokazali moramo biti odgovorni. Malo je vremena za dva treninga dati veći sud. Zasad su momci dobro trenirali i nadam se da će tako ostati. Nije moguće u kratkom vremenskom periodu napraviti neke značajne promjene. Ekipu možemo motivirati da odrade zadatak na najbolji mogući način”. 

Razvoj mladih igrača i osvajanje trofeja s obzirom na gust raspored. Koliko je to realno?

“Moguće je kvalitetno razvijati mlade igrače i naći vremena za trening. Da mislim drugačije, ne bih bio ovdje. Borba za trofeje je uvijek imperativ kad je Cibona u pitanju. Daćemo sve od sebe da to pokušamo i napraviti. Jako nam je važno i Prvenstvo i Kup i probat ćemo biti na visini zadatka”.

Dolazite u temperamentnu sredinu. Kakvu ćemo Cibonu gledati?

“Ja sam isto temperamentan tako da mislim da ćemo biti dobar spoj. Očekujem Cibonu koja će igrati brzo, agresivno, ‘fajtersku’ košarku, da se ne sklanja nikom s terena! To nam dozvoljava mladost koju imamo i iskustvo koje imamo u ekipi. Mislim da možemo biti idealan spoj”.

foto:KK Cibona

About The Author