Bućan: Puno problema, ali ambicije su najviše

U19 reprezentacija Srbije otputovala je u srijedu na Zlatibor, gdje će se pripremati za Svjetsko prvenstvo za igrače do 19 godina, koje će se od 29. juna do 7. jula održati na grčkom ostrvu Kritu.

Reprezentacija Srbije takmičiće se u grupi D sa reprezentacijama Kine, Portorika i Francuske. Prvi meč na SP Srbija igra protiv vršnjaka iz Kine, slijedi duel sa Portorikom, pa sa Francuzima…

“Poznati grčki centar Janis Burusis je izvlačio grupe, bili smo svrstani u prvi šešir kao aktuelni prvaci Evrope, ali žrijeb nije najbolje prošao po nas iz dva razloga”, objašnjava selektor  U19 nacionalnog tima Srbije Aleksandar Bućan. “Prvi je što je uz nas vjerovatno najjača evropska reprezentacija Francuska sa nama u grupi. Drugi je što, ukoliko imamo najveće ambicije, u polufinalnim utakmicama idemo na grupu A gdje je reprezentacija SAD”.

Sistem takmičenja je takav da sve ekipe iz grupa idu u osminu finala, samo se prema plasmanu utvrđuje sa koje pozicije. Grupa D ukršta sa grupom C u osmini finala, i to D1-C4, D2-C3, D3-C2, D4-C1…

Talentovani košarkaši, koji su se ljetos kao juniori U18 popeli na krov Evrope, okupili su se u ponedeljak 27. maja u Beogradu, uradili dvodnevna testiranja u Zavodu za medicinu sporta u Košutnjaku, pa otputovali na Zlatibor na desetodnevne pripreme. Trenutno je na pripremama 13 igrača: Toma Vasiljević, Nemanja Kostić, Srđan Krsmanović, Bogdan Nedeljković, Bogdan Rutešić, Vladimir Radomirović, Filip Petrušev, Aleksandar Šrajer, Ognjen Mićović, Aleksa Ćubić, Pavle Kuzmanović, Altin Islamović i Lazar Grbović.

“Očekujemo da će, kako budu završavali takmičenja u klubovima u Superligi Srbije, da nam se priključi još pet igrača, i to Luka Cerovina, Zoran Paunović, Dalibor Ilić, Marko Pecarski i Uroš Trifunović. Ove godine na pripremama i takmičenju nećemo zbog povrede moći da računamo na Arijana Lakića koji je ljetos svojim igrama značajno pomogao u osvajanju evropskog zlata, kao ni na Mateju Jovanovića, Balšu Koprivicu koji se nije odazvao zbog upisivanja koledža, ali ni na Alena Smajlagića za koga sam lično zabrinut, jer u posljednje vrijeme on i njegova porodica ne odgovaraju na telefonske pozive”, priča Bućan.

I to nije sve…

“U trenažnom smislu, jako je teško da se kroz trenažni proces pravi takmičarska forma jer pet igrača koji treba da budu nosioci igre još nisu sa nama, a nemamo tačne datume kada će se ko priključiti zbog plej-ofa Superlige. I pored svih tih problema u selekciji igrača, mi ćemo da se potrudimo da dostojno reprezentujemo srpsku košarku na ovom velikom takmičenju. Strategija KSS za ovo SP bila je da se formira seklekcija samo iz izlaznog 2000. godišta, a da se 2001. godište fokusira na svoje takmičenje EP U18. Prvi put će reprezentacija Srbije učestvovati na takmičenju selektirana iz samo jednog godišta. Od 2007. godine, kako se svake druge godine održava SP U19, Srbija je učestvovala na četiri SP, na dva se nismo plasirali, a ukupno 16 mlađih talentovanih igrača je prošlo kroz to takmičenje. Među njima su i mnogi koji su trenutno seniorski reprezentativci. Iako nam je selekcija svedena na samo jedno godište, naše ambicije na SP su najveće…

Dalji plan priprema izgleda ovako:

“Po povratku sa Zlatibora, 10. i 11. juna nas očekuju dvije pripremne utakmice u Beogradu sa Rusijom, dok ćemo 17. i 18. juna u Vršcu ugostiti ekipu Francuske. Oni su najkvalitetnija evropska reprezentacija i utakmice sa njima mogu samo da nam donesu dobro, a meč sa njima u grupi na SP ne donosi ništa krucijalno. U periodu od 24. do 29. juna, odigraćemo još dvije prijateljske utakmice na Kritu pred početak Svetskog prvenstva, a rivali će nam biti Grčka i SAD”, završava selektor U19 reprezentacije Srbije Aleksandar Bućan.

Pored selektora, stručni štab U19 nacionalnog tima čine i pomoćni treneri Žarko Milaković, Bojan Savatić i Tomislav Tomović, kondicioni trener Miloš Cvetanović i fizioterapeut Aljoša Ljubičić.

foto:kss

About The Author

Možda ste propustili