Boris Džidić: Nije sportski. Ostanimo gospodski sport

Trener Čapljine Boris Džidić javio nam se sa molbom da objavimo njegov komentar u vezi sa trenutnim stanjem u Bh košarci, kada se ne zna koliko klubova će igrati ligu, kad počinje, koliko stranaca može igrati….

Pismo prenosimo u cjelosti:

Kao netko tko živi košarku 24/7 i koji je od 1988.god.u košarci, moram se osvrnuti i reći moje osobno razmišljanje vezano za sezonu, možda i najzahtjevniju, koja je ispred nas ovdje u BiH. S obzirom da se pojavio problem oko sistema natjecanja Premier lige BiH u košarci ,poglavito oko ABA timova. U ovakvim vremenima, jedino ispravno je na čitavu situaciju gledati isključivo kroz sportsku/košarkašku prizmu.

*A NIJE SPORTSKI tražiti od Igokee da igra tri natjecanja u jednoj sezoni, kad već ulažu novac u košarku i predstavljaju nas u Europi.Tim rasporedom rapidno povećavamo mogućnost ozljeda košarkaša njihovog tima. Stavljajući se u koži mojih kolega iz Igokee i ja bih vjerovatno kad bi morao igrati tri natjecanja ,dio utakmica u domaćoj ligi poštedio igrače koji su u većoj minutaži da ih sačuvam od ozljeda. To bi značilo da “B” tim Igokee igra dio utakmica a drugi dio “A” tim. Samim tim ,to ne bi bilo regularno i NIJE SPORTSKI.

*NIJE SPORTSKI , a čak je i licemjerno, tražiti od Igokee da igra tri natjecanja a da ABA2 ligaši traže da igraju samo jedno natjecanje prvi dio sezone. ( p.s..bio sam na sastanku u KSBIH kad su klubovi to zatražili a postoje i video zapisi toga. Jedan predstavnik Aba2 kluba kaže ” mi bismo ako može da ne igramo prvi dio lige da uštedimo 50.000KM” ).Zvuči pošteno rekao bi netko. Međutim ,”gospodo”, ako nekom timu fali novaca ,onda se odustane od Aba lige, a ne od domaćeg prvenstva. Imamo primjer Rogaške u ovoj i Zrinjskog u godini prije toga kad su trebali nastupiti ali su procjenili da nemaju novaca za ABA2 ligu i okrenuli su se domaćem takmičenju.

*NIJE SPORTSKI da se nisu naučile greške na slučaju KK Bosna od prije par godina, kad je klub igrao tri natjecanja i zbog toga nazadovao u svakom smislu , pogotovo financijskom .( Iako mislim da Igosi neće nazadovati financijski ) te se i dan danas bori da izađe iz te rupe i postane barem stabilan premierligaš. Olako se prešlo preko toga pa je sad došlo na naplatu.

*NIJE SPORTSKI se uspoređivati sa Igokeom i tražiti isti status a de ne uložiš ista sredstva.Nitko ne brani drugim klubovima da se prijave za FIBA natjecanja (svake godine koliko znam dođe poziv u KSBIH) i da ulože dodatnih 100/200/300 tisuća nekih novaca i predstavljaju nas u Europi. Nitko sretniji od BiH košarkaških radnika da nam raste rejtnig u Europi ,kako klubova, tako igrača i trenera. *Upoznat sam maksimlano sa sistemom odlučivanja u KSBIH koji preko Upravnog Odbora treba donjeti odluku. Ali ne vidim da će ijedna odluka proći na glasovanju i da će onda nastupiti pravilo “prošle sezone”.S tim da u prošloj sezoni , Igokea ipak nije igrala FIBA kao ove pa su igrali domaću ligu.( Također ovu situaciju staviti u pravilnik Saveza za buduće godine). Sportski je sada to presjeći i postaviti striktni zakon i pravila za ovakve situacije, da : –Klub koji igra Aba1 ili Aba2 i prijavi se, dobije poziv ili izbori za još jedno od službenih europskih natjecanja( FIBA CUP, FIBA CHAMPIONS LEAGUE, EUROCUP, EUROLEAGUE (daj Bože) ) da se taj klub oslobođa prvog dijela natjecanja u Premier Ligi. Ostala natjecanja ( BIBL, ALPE ADRIA..itd.) uz dužno poštovanje ne spadaju u službena natjecanja ni ti imaju tu kvalitetu da bi ih se stavilo ispred naše domaće lige.

*NIJE SPORTSKI što traže ABA2 ligaši da se prvi dio sezone igra bez njih u formatu Lige 10 a na žalost izgleda u formatu Lige 9 jer BiH i europski (namjerno nisam napisao “sarajevski”) velikan KK BOSNA nema adekvativnu pomoć i vrlo je upitna hoće li igrati uopće Premier ligu. Takvom ligom bi se upropastila BiH košarka. Posljedice bi bile dugoročne i ogromne. -Liga 9 bi završila početkom 1.mjeseca -Dio klubova bi igrao samo 16 utakmica regularnog dijela. Što bi statistički dovelo da neki klub od sredine ožujka ove godine, kad je igrao zadnju utakmicu službenu, pa do Siječnja iduće godine u ima samo 16 utakmica .Što je cca. 1 i po utakmica mjesečno. Sa takvim obimom rada i takmičenja, ti klubovi prestaju biti profesionalni, samim tim gube veliki dio, i onako, teško nađenih sponzora i gase se. A dio klubova koji igraju Premier ligi ne bi igrao sa najjačim klubovima naše zemlje i samim tim bi pao interes publike, sponzora a da ne govorimo o broju djece koja bi otišla drugim putem a ne košarkaškim.

*NIJE SPORTSKI da Aba2 ligaši ne igraju od početka domaće prvenstvo kad u svim drugim zemljama regije ga igraju gdje i sama ABA LIGA inzistira na tome. **Takvu Ligu 9/10 , za kakvu se zalažu Aba2 ligaši, ne bi pristala igrati velika većina NE-ABA ligaških klubova, a vjerovatno i svi. I to bi značio kraj Premier lige BiH i povratak u ružne 90-e godine. A TO JE NAJMANJE SPORTSKI. JEDINO SPORTSKI i LOGIČNO JE DA JE: -Liga 12/13 (ovisno o Bosni) dvokružno. -Prvih pet timova+ Igokea u Ligu 6 dvokružno pa play off. -Ostali timovi Play out liga dvokružno. -Kalendar maksimlano podrediti svim Aba ligašima. -Kup takmičenje po Savezima organizirati ,ako ne ove, onda iduće sezone, da se igra prije početka prvenstva, da ne remeti kalendar Aba ligaša.Samo F4 ostaviti za Veljaču kao i drugi Savezi.

*OVO JE MOJE OSOBNO MIŠLJENJE A NE MIŠLJENJE MOG KLUBA HKK ČAPLJINA.

**NEMAM NIKAKVE INTERESE BRANITI IGOKEU I STAVLJATI SE NA NJENU STRANU NITI SE IKOME DODVORAVATI. POGOTOVO ŠTO SAM PUNO PUTA BIO NA SUPROTNOJ STRANI OD IGOKEE I NA TERENU I NA SASTANCIMA.POZNAJEM SE SA KOLEGAMA IZ SPORTSKE STRUKE TOG KLUBA, ISTO KAO I SA KOLEGAMA DRUGIH KLUBOVA.

***OSTANIMO GOSPODSKI SPORT KAO ŠTO SMO UVIJEK BILI I SPORT KOJI NIJE PRAVIO GRANICE NEGO IH RUŠIO.

foto: