Bogdanović: Nikad ne krivim trenere za nečiji neuspjeh

Bogdanović

foto: aba liga/Dragana Stjepanović

Bogdan Bogdanović ovih dana govori o mnogim temama.

Reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović ističe kako su navijači crno-bijelih mnogo bolji od većine pristalica NBA klubova, dok je razlika u kvalitetu već nešto drugo.

“Ukoliko bi Partizan igrao protiv NBA klubova, uspjeh bi zavisio od dosta faktora. Počev od toga koja su pravila, da li su evropska ili američka. Ako su evropska, stvari više idu u prilog crno-bijelima, što dokazuje i primjer Barselone, koja je pokazala da je moguće savladati jedan izuzetno jak NBA klub”, rekao je Bogdanović, pa dodao:

“Mada nije to sasvim za poređenje, jer do takvih duela obično dolazi u predsezoni kada igrači nisu u maksimumu forme. Međutim, kada govorimo o navijačima, Partizan je tu iznad gotovo svih klubova u SAD, jer stvara ambijent koji predstavlja igrača više na parketu. Drago mi je što se u superlativima o tome govori i u Americi.“

Košarka u Evropi i NBA su doslovno dva različita sporta.

“Teško je porediti evropsku i NBA košarku. U Americi se radi o totalno drugoj dimenziji, drugačija je igra. Marketing i zabava imaju veliku ulogu, bitan faktor su fizikalije, a postoje i određene slobode u igri, uz veliku brzinu. Nije jednostavno navići se na to, iako smatram da bi NBA igraču bilo malo lakše da se navikne na Evropu, nego obrnutno.”

Postoje velike šanse da se Tristan Vukčević nađe u nekoj NBA ekipi naredne sezone.

“Drago mi je što u Partizanu ima igrača sa takvim potencijalom. Smatram da je jedan od ciljeva i kluba i igrača, pored osvajanja titula, da se unaprijede pojedinačni talenti, i da igrači potom naprave veliku karijeru. Znam da kada Partizan sastavlja tim, velika pažnja se posvećuje karakteru košarkaša, kapacitetu, izdržljivosti, mentalnom sklopu. Ipak se na njih tokom sezone stavlja ogroman pritisak i zato se većina njih, u kasnijem periodu, lakše nosi sa izazovima.”

Za perspektivne igrače poput Save Drezgića, Nikole Topića, Nikole Đurišića i Vuka Danilovića, Bogdanović ima samo riječi hvale:

“Iako ne stižem da redovno pratim dešavanja na domaćim terenima, znam da na nekim utakmicama igrači sada daju po 40, 50 poena i čini mi se da su čak i veći talenti nego što smo mi bili u moje vrijeme. Naravno, to ništa ne mora da znači. Oni moraju da rade i da usavršavaju se. Potrebno je da steknete ime za sebe i određenu reputaciju gdje god se nalazili. Uvijek sve zavisi od igrača, nikada ne mogu da krivim trenere za nečiji neuspjeh, jer uvijek moraš da nađeš način da radiš na sebi uprkos svemu.”

Bek Atlante smatra da Nikolu Jokića sada ne treba opterećivati pričama o reprezentaciji, već treba fokus staviti na njegovo NBA finale.

“Lično sam izuzetno motivisan i krivo mi je što nisam bio prošle godine uz reprezentaciju, ali sada sam potpuno fokusiran na ono što nas čeka. Pratimo svi Nikolu Jokića i nadamo se da će da osvoji titulu u NBA, a pored toga se nadamo i da će imati dovoljno vremena da se odmori i pronađe snage za Svjetsko prvenstvo. To je i neko glavno pitanje za sve nas, ali ne treba ga sad time opterećivati i gledati na taj način, već treba i mi njemu da budemo podrška u ovim trenucima.”

Očekivanja od “Orlova” su uvek najveća moguća, što će biti slučaj i na predstojećem Svetskom prvenstvu.

“Najbitnije nam je da, prije svega, budemo zdravi. Pored toga, važno je da budemo motivisani, da imamo želju i jasan cilj, da se okupimo i da zajedno radimo na tome. Iako to deluje jednostavno, nije baš tako, jer ni to ne garantuje uspeh. Bitan faktor je i sreća, da se dobar rezultat zasluži i da se poklope brojne druge stvari, životne, lične”, podvukao je Bogdanović.