Birčević:Nadam se da ostajem u Partizanu

Neko ko uvijek daje sve od sebe na parketu, bez obzira na minutažu i suvu statistiku, vrlo brzo nađe put do srca navijača. Stefan Birčević je upravo ovakav tip igrača. Uvijek spreman da istrči na parket i pomogne, da li je to uloga od pet minuta ili 35, nije previše bitno za krilnog centra rođenog u Lazarevcu.

U sezoni iza nas bio je šraf u odličnom sistemu Andree Trinkijerija koji je ostao bez finalne nagrade zbog pandemije. O kompletnoj sezonu, statusu u klubu, promjenama i generalnim očekivanjima pričali smo sa Birčevićem koji koristi poslednje dane odmora kako bi sa suprugom obišao što više mesta u Srbiji.

Uprkos činjenici da se odmara od košarke nije mu bilo teško da izdvoji vreme za MaxBet sport. Prelazimo odmah na glavnu temu, činjenica da Partizan nije uspeo da kruniše dobre partije.

“Ne možemo da budemo zadovoljni finišom sezone. Ne vjerujem da je bilo ko u ekipi zadovoljan”, kao iz topa odgovara Birčević na pitanje o događajima koji su obeležili prethodnu sezonu. Nešto dublja analiza slijedi:

“Ono čime možemo da budemo zadovoljni je kompletan utisak koji smo ostavili na parketu tokom čitave sezone. Stvarno smo igrali dobro, pobjeđivali smo sve. Osvojili smo oba takmičenja koja smo mogli da osvojimo na parketu. Spremali smo se za taj posljednji mjesec i stvarno sam osjećao da smo bili spremni da napravimo dobre rezultate. Na kraju se desilo nešto na šta nismo mogli da utičemo, ali svako od nas može da bude zadovoljan i ponosan na ono što smo uradili”.

Dosta se pričalo o brojnim igračima koji su produžili ugovor. Pre svega mislimo na Radeta Zagorca, Markusa Pejdža, Ognjena Jaramaza, Uroša Trifunovića, ime koje se nije često pominjalo u novinskim tekstovima je Stefan Birčević pa se stekao utisak da je popularni Birča slobodan igrač, tačnije da mu je istekao ugovor.

“Nije mi istekao ugovor, imam opciju na još jednu sezonu. Biće poznato oko 15. jula sve. Kada se završi posao oko novog trenera. Kontakta sa ljudima u klubu je bilo, što se mene tiče rado bih ostao u Partizanu, ali vidjećemo kako će se sve završiti, nadam se pozitivno. Razgovaraćemo još”.

S obzirom da je tema novog trenera Partizana sada u apsolutnoj žiži javnosti, posebno među simpatizerima crno-bijelih boja. Prirodno je bilo da upitamo iskusnog krilnog centra da li smatra da bi Vlado Šćepanović bio idealan da nastavi stopama Andree Trinkijerija?

“Nije to pitanje za mene, o tome razmišljaju čelnici kluba, ali normalno da mislim da je Šćepa pravi čovjek za posao. Zna kako funkcionišemo, odlično poznaje sve nas, mi odlično poznajemo njega. Sjajan je čovjek i veliki “grobar”. Ipak, još jednom kažem to je na upravi kluba”.

O radu sa Andreom Trinkijerijem nije bilo potrebno previše trošiti riječi.

“Rezultati dovoljno govore, ne mogu ja ništa tu specijalno da kažem. Uradio je dobar posao, znao je kako da pripremi ekipu i pojedinca za meč i to je davalo rezultata u svim takmičenjima”.

Složio se Birčević da je Partizan pod dirigentskom palicom Trinkijerija igrao pravu timsku košarku u kojoj je svako pronašao adekvatnu ulogu.

“Nije često da vidite 15 momaka koji stvarno igraju kao pravi tim. Nije bilo nezadovoljnih, atmosfera je stvarno bila izvanredna. To je bio temelj koji smo stvorili i preko toga smo gradili rezultate, uvijek smo bili zajedno i poslije pobjeda i poslije poraza”.

Iako je trenutno sa porodicom na odmoru, već se razmišlja o košarci.

“Imam već spreman plan rada. Možda još sedam dana imam odmora, onda se vraćam kući i kreće individualni rad sa trenerom, prije svega kondicija, a onda kreće i lopta. Sve u svemu biću spreman, ne razmišljam o penziji”, uz smjeh dodaje Birčević.

Ovo je drugi mandat krilnog centra u Humskoj, a razlike su očigledne.

“Prvi put sam bio kod Džileta, bio je to dosta težak period za klub, ali čak i tada smo odigrali dobro. Džile je podigao sve, bili smo konkurentni, borili smo se uvijek. Domogli smo se bili plej-ofa ABA lige što je u tom momentu bio uspjeh”.

Za kraj razgovora skrenuli smo malo sa teme Partizana. Postao je Birčević sinonim za medalje u nacionalnom dresu pod komandom Aleksandra Đorđevića, sada se našao bio i na podužem spisku Igora Kokoškova za mini pripreme na Kopaoniku koje su otkazane.

“Bilo je tu 30 igrača, još  je rano da nešto kažem jer nikada nisam radio sa novim selektorom. Dobro je poznato da sam ja Saletov čovjek ha ha ah… šalim se malo. Saleta neizmjerno poštujem, osvojio sam medalje kod je on bio selektor i uvijek ću sve najbolje reći o njemu, ali ako je neko morao da ga zamijeni onda je to Igor Kokoškov, čovjek iz NBA lige koji sada preuzima giganta iz Istanbula. Odličan potez”, završava Birčević.

foto:KK Partizan