Bez Bogdanovića ovog ljeta?

Košarkaš Atlanta Hoksa Bogdan Bogdanović gotovo izvjesno neće igrati za Srbiju na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, potvrđeno je za Sport Klub.


Šampionat ’Starog kontinenta’ na programu je od 1. do 18. septembra, a Srbija će igrati u grupi sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom.

„Nemam potrebe da žurim, posebno što još nije spuštena zavjesa na završnice košarkaških prvenstava u Evropi. Krajnji rok je 20. jun, a može da se desi da spisak reprezentativnih kandidata za kvalifikacioni prozor FIBA i Evropsko prvenstvo objavim i sredinom sljedeće nedelje. Već je plasirana šira, a ovo bi bila uža lista. Ono što je poznato je da u predstojećoj seniorskoj akciji neće biti NBA igrača“, nema dilemu Svetislav Pešić.

Pred selektorom Srbije i njegovim izabranicima je dugo, toplo ljeto, puno kao šipak, od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo do Evropskog šampionata. A kao nebrojeno puta u sličnim situacijama, i mnogo učešća pod znakom pitanja. Ali, neigranje Bogdana Bogdanovića, više je nego izvjesno.

„Naš reprezentativac je prije dve-tri nedelje operisao skakačko, desno koljeno, a oporavak traži vrijeme, ne baš kratko, minimum tri mjeseca. Skoro svakodnevno se čujemo, zahvat je protekao u najboljem redu, na jednoj klinici u Kaliforniji. On ostaje još mjesec dana u Americi, a onda bi trebalo da dođe u Srbiju, Beograd,“ izjavio je prof dr Dragan Radovanović, dugogodišnji lekar nacionalnog tima, za Sport klub.

Nije teško „izračunati“ da je učešće prvotimca Atlante na Evrobasketu (1 – 18. septembar – Njemačka, Češka, Italija, Gruzija) nemoguća misija. Ovo je, inače, druga operacija, ali ne istog koljena Bogdanovića, koji je krajem septembra 2018. dok je još bio član Sakramento Kingsa, morao da se podvrgne artoskopskoj proceduri. Bogdanović se povredio pred kraj (tekuće) sezone, ali je uspio koliko, toliko da pomogne Atlanti u plej-ofu, kada ju je sa 4-1 u seriji eliminisao Majami.

Pešiću se barem posrećilo sa Vasilijim Micićem, koji se, na svu sreću, nije teže povredio u finalu turskog plej ofa.

„Igra za Anadolu Efes, to je jedino što je važno. A sve ostalo što se medijski čačka, samo mogu da kažem da će svi biti pozvani. 20. jun je krajnji rok da spisak sa 24 imena bude poslat na adresu FIBA. To se uvijek tako radi zbog eventualnih povreda, otkaza, zato to nije puno kandidata, bez obzira kako vam se čini“, objašnjava Pešić.

Popularni Kari bi da preduhitri eventualna pitanja, pa nastavlja:

„U ovom trenutku su nam najvžanije dvije utakmice FIBA ’prozora’, posljednjeg dana juna protiv Letonije u Rigi, i 3. jula u niškom ’Čairu’ sa Belgijom. Neće sigurno igrati reprezentativni kandidati iz NBA klubova, s obzirom na to da po pravilima Svjetske košarkaške organizacije, oni mogu biti pozvani samo dva dana (27. jun) prije prvog duela.“

Na pitanje da li ćemo reprezentativni spisak čekati do krajnjeg FIBA roka, Pešić će:

„Iskreno da vam kažem, nisam još odlučio u dogovoru sa saradnicima iz stručnog štaba. Može da se desi da to uradimo i sredinom ili krajem iduće sedmice“.

foto>fiba