Berić: Kako je izbila frka Obradovića sa Barklijem

Miroslav Berić nije dobio priliku da zaigra u finalu Evropskog prvenstva 1995. godine protiv Litvanije u Atini, ali je potom, kada je igrao za Žalgiris, saznao da je tamošnje košarkaše mnogo zabolio taj poraz.

“Imao sam priliku da igram sa Arvidasom Sabonisom u Žalgirisu i nekoliko puta smo se dotakli tog finala. On se tad vratio iz SAD i bio je i igrač i predsjednik kluba. Govorio sam mu da 1995. ne možemo zaboraviti, tada me samo pogledao jer im je to rak-rana koju ne mogu zaboraviti. Imali su strašno dobru generaciju pa ih je to mnogo zaboljelo. Tokom utakmice htjeli su da napuste parket, ali nisam vjerovao u to jer je to bila neka njihova psihološka igra da promijene tok i ritam utakmice, u čemu nisu uspeli”,  izjavio je Berić za Elta TV.

To prvenstvo 1995. godine ostaće upamćeno i po napuštanju pobjedničkog postolja reprezentacije Hrvatske.

“U tom trenutku mislili smo: “Idite slobodno”. Dobili smo cvijeće i bilo je nekih šala šta da radimo s njim, ali smo ozbiljna reprezentacija koja ne pravi cirkus. Njihov odlazak dao je veći značaj našoj pobjedi i taj njihov odlazak više je govorio o njima nego o nama, a nas je još više podigao. Isto kao i zviždanje grčkih navijača našoj himni, mada je to bilo pomalo očekivano jer smo ih dobili u prvom kolu i polufinalu pa ne mogu da nas vole”, istakao je Berić.

Godinu dana kasnije SR Jugoslavija je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti. U finlu su poraženi od drim tima 2. Ipak pokazali su “zube”. Znali su da odgovore timski na provokacije.

“Mislim da je Dragan Kićanović loptom pogodio Redžija Milera i nastala je frka Željka Obradovića sa Barklijem. Bilo je tenzija i Amerikanci su postali nervozni jer nisu očekivali egal utakmicu, već su vjerovali da će nas dobiti sa 20-30 razlike, a u tom trenutku vodili su sa pola koša. Onda je krenula nervoza i udaranje, a u posljednjih deset minuta sudije su dopustile grublju igru, što je dovelo do toga da povedu sa 20 razlike. Iako smo igrali bez Savića, pokazali smo da nismo izašli da se slikamo i uzmemo autogram. Pokazali smo zube i pred izlazak na zagrijavanje loptom smo igrali fudbal. Naše finale bilo je protiv Litvanije u polufinalu i to smo dobili, a poslije smo izašli da damo sve od sebe i u jednom trenutku je djelovalo da možemo do senzacije, ali to nije bio slučaj jer drim tim dva je bio nadmoćan”, naglasio je Berić.

https://www.youtube.com/watch?v=sgezXcv3a0w

foto:košarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili