Bečirović za naš portal: Nije ovo sprint na 100 metara nego maraton

Sani Bečirović nekada sjajni košarkaš imenovan je ovog ljeta za direktora novog kluba Cedevita Olimpije.

Veliki je posao bio pred njim jer sportski direktor je jedan od glavnih “krivaca” kako će ekipa izgledati. Uradio je veliki posao, a prije dva dana je u klub doveo i bivšeg centra Crvene zvezde, Makabija i Bajerna, Maika Cirbesa. Za naš portal je prokomentarisao prelazni rok i očekivanja od novog tima. Krenuli smo sa Cirbesom, koji je posljednji došao.

“On ima kvalitet, koji je nama potreban za Evrokup i posebno ABA ligu. Najbitnije je da poznaje Ligu i sve igrače. Sa njim mislim da smo dobili kvalitet i pored Andrije Stipanovića imaćemo dva iskusna centra, koji mogu da pariraru svima kako u ABA ligi tako i u Evropi”, rekao je na početku razgovora osvajač Evrolige sa Panatinaikosom.

Cilj u prelaznom roku je bio da se dovede što više domaćih igrača. Stigli su Jaka Blažič, Edo Murić, Martin Krampelj, Saša Zagorac, Mirko Mulalić i Petar Vujačić.

“Jeste. To je bio prvi cilj. Slovenaca nema puno tako da je izbor bio jako “tanak”. Pogotovo kad je Alen Omić potpisao za Huventud, Klemenu Prepeliču Real nije dao da se vrati kući. To je maltene sve. Postoje još neki drugi igrači. Gašper Vidmar je sa Venecijom produžio ugovor. Doveli smo ono što smo mogli. Mislim da smo sastavili dobru grupu momaka gdje su svi željni dokazivanja. Da stvari sjednu na svoje je potrebno vremena”, kaže Bečirović, a poznato je da na Balkanu klubovi i navijači nisu poznati kao oni koji vole puno da čekaju.

“Ja mislim kad pričamo o ovim prostorima da smo svi sprinteri na 100 metara i mislimo da je trka na 100 metara, a ovde više pričamo o maratonu. Ipak druga je priča zato jer su u klubu i samoj organizaciji preozbiljni ljudi da bi odustali na prvom problemu koji bi se javio”.

Ono što je problem bio za Olimpiju prethodnih sezona u Ljubljani je skroman odziv publike. U novoforiranom klubu još ne znaju kako će publika na njih reagovati.

“Sigurno je da je publika u Ljubljani željna dobre košarke, ali mi smo ti koji moramo izboriti njihovo povjerenje da se vrate opet u dvoranu i da navijaju za svoj klub a to je Cedevita Olimpija”.

Za kraj smo porazgovarali o sportskom fenomenu Slovenije, koja ima malo preko dva miliona stanovnika. U fudbalu su učestvovali na Svjetskom prvenstvu, u odbojci su u finalu Evropskog prvenstva, rukometaši imaju evropsku medalju, košarkaši su Evropski prvaci, a u zimskim sportovima su tradicionalno u vrhu. Možda jer se pažnja posvećuje najboljima

“Jeste možda je to. Baza je toliko mala da kad naiđu neki dobri igrači sigurno je veći fokus usmjeren ka njima. Ne znam stvarno je Slovenija fenomen po toom pitanju u svakom sportu nađu se šampioni. Zašto je to tako ne znam stvarno, ali hvala bogu da jeste tako”.

foto:kosarka24.ba

About The Author