Bane Prelević legenda PAOK-a

Prelević

foto: PAOK BC

Njemu u čast pod svodove dvorane u kojoj nastupa ovaj tim povučen je dres sa brojem “7” koji je Prelević nosio.

Srpski košarkaš je dres PAOK-a nosio u njegovim možda i najslavnijim danima kada su se u Grčkoj o titulama pitali timovi iz Soluna Aris i PAOK. Prelević je dres PAOK-a nosio od 1988. do 1996. i bio je u to vrijeme jedan od najboljih strijelaca u Evropi.

Prelević je solunske crno-bijele vodio do titule šampiona Grčke 1992. godine, te godine su osvojili i nacionalni Kup. Učesnici su Final foura Evrolige 1993. godine na kojem su zauzeli treće mjesto. Osvojili su Saporta kup 1991. godine – bili finalisti još 1992. i 1996. godine. Bili su i pobjednici Kup Koraća 1994. godine!

Tokom ceremonije povlačenja dresa otkrio da je razlog zašto se to nije dogodilo ranije.

“Mnogo godina se pričalo o tome i bilo je opcija da se to desi. Nije moja ili krivica menadžmenta. Jednostavno, nisam želio tako nešto. No, sada me je predsednik kluba Tannais Hacopulos ubijedio”, rekao je Prelević, koji je dobio brojne čestitke i video poruke, među njima je bio i Peđa Stojaković.

“Čestitke, Bane, ovo je trenutak koji svaki igrač sanja. Tvoje ime je povezano sa Solunom. Kao bivši saigrač i navijač Paoka, hvala ti puno na svemu”, rekao je Stojaković.

Prelević je profesionalnu karijeru započeo u Crvenoj zvezdi 1986, tu se zadržao dvije godine, pre selidbe u PAOK. Grčki klub je napustio 1996. godine kada je otišao u Kinder iz Bolonje u kojem je proveo jednu sezonu i osvojio je Kup na kojem je bio i MVP. U Grčku se vratio naredne sezone i dvije sezone je igrao za AEK, sa kojim je igrao Final four Evrolige u Barseloni 1998. godine kada su došli do finala, ali su izgubili od Kindera.

Karijeru je završio u svom PAOK-u 2000. godine.


About The Author