Očekivan povratak Srbije u “A” diviziju

Reprezentacija Srbije uzrasta do 20 godina osvojila je Evropsko prvenstvo “B” divizije.

Srbija je u borbi za zlato pobijedila Island 81:67.

Svakog ljubitelja košarke koji navija za Srbiju koja je velesila u ovom sportu, boli što jedna generacija igra “B” diviziju, prvi put u istoriji, u društvu Islanda, Švedske, Gruzije, Irske, Mađarske, Estonije, Finske. Nije ova generacija ispala iz “A divizije” nego neka druga. Ono što “boli” kod ove generacije koja je osvojila zlato je nedostatak talenta, pogotovo kod igrača spoljne linije. Srbija je protiv Islanda do zlata došla prije svega pošto su viši, širi i snažniji, a ono što je meni bitnije u ovom uzrastu i što sam mislio da nikad neću reći, košarkaši Islanda su po mom skromonom mišljenju talentovaniji ili ako nisu, pokazali su veći talenat, ideju u samoj igri. Više su igrali jedan na jedan, vidjeli smo i rolinge, dodavanja, a ne mogu se sjetiti da je ijedan igrač Srbije pokazao nešto slično na finalnom meču. Vjerovatno taj nedostatak talenta ide od klubova u kojima igraju gdje se ne cijeni kreacija i nema slobode ili ako hoćete i kvaliteta da se igra 1na1.

Ako gledamo kroz statistiku, koja nije ključna, ali zna da otkrije dosta, nijedan igrač Srbije nije u prih pet. Jeste košarka kolektivni sport i opet ćemo se vaditi na timsku igru i nesumnjiv kvalitet trenera odnosno selektora, ali očigledno je da nema lidera u mlađim selekcijama, koji imaju slobodu u igri i koji pokazuju talenat, da bi kasnije A selekcija imala benefite.

Opet ponavljam nedostatak kreacije kod igrača spoljne linije je nešto što je veliki problem i to poodavno. Čast svima na medalji i nadam se da griješim, ali nosioci igre u budućnosti u klubovima ABA lige, da ne idemo dalje do A reprezentacije, mislim da jedino mogu biti visoki igrači Mihailo Bošković i imenjak mu Mušikić.

Nadam se da griješim.

foto:fiba