Antić: Srbija može do titule na Evropskom prvenstvu

foto:kosarka24.ba

Bivši makedonski košarkaš Pero Antić, koji je u bogatoj karijeri između ostalih nosio dresove i Olimpijakosa, Crvene zvezde, Fenerbahčea i Atlante smatra da košarkaši Srbije imaju kvalitet za najviši plasman na kontinentalnom šampionatu.

Pero Antić za ATV poručuje da su “orlovi” uvijek kandidati za plasman u samu završnicu, pa s obzirom na ekipu kojom Svetislav Pešić raspolaže, smatra da će Srbija igrati važnu ulogu do kraja Evrobasketa.

“Srbija je uvijek ciljala na zlato, ima fantastičan tim, ali kao što sam rekao i ranije tu su i Slovenija i Grčka. Međutim, na velikim takmičenjima su uvijek moguća iznenađenja. Ipak, moja prognoza je da će Srbija, ukoliko nastavi ovako da igra, a ne vidim nijedan razlog zašto ne bi, da nas obraduje sa zlatom”, rekao je Antić.

U igračkoj karijeri proveo je dvije godine u najjačoj ligi svijeta. Na sopstvenoj koži se uvjerio koliko je teško izboriti se za status u NBA ligi, pa zato ima veliki respekt prema igrama, prije svih, Nikole Jokića i Luke Dončića, koji su lideri svojih ekipa.

“Zamislite da je Jugoslavija ostala, kakva bi to tek reprezentacija bila. Presrećan sam što košarka sa ovih prostora ide uzlaznom putanjom i što momci sa ovih prostora pokazuju svijetu da mi na Balkanu radimo dobro i da imamo dobre igrače”, izjavio je Antić.

Na Evrobasketu nema makedonske reprezentacije koja prolazi kroz smjenu generacija. Antić koji je i predsjednik Košarkaškog saveza ove zemlje svjestan je procesa koji je u nekom trenutku morao doći na red.

“Mi podmlađujemo reprezentaciju i radimo na tome da stvorimo tim za narednih 10 do 15 godina, ali tu mora da postoji strpljenje i podrška, jer bez toga nema ništa. Kao bivši košarkaš znam šta je igračima potrebno od uslova. Na nama iz Saveza je da im to obezbijedimo, a na njima da rade”, zaključio je Antić.

Najveće uspjehe u karijeri Antić je ostvario igrajući za Olimpijakos sa kojim je dva puta pokorio Evropu, dok je titulu Evropskog prvaka osvojio i sa Fenerbahčeom.