Amsal Delalić za Kosarka24: Pitsburg ostvarenje sna

Delalić nastavlja u SAD.
Amsal Delalić

foto: ustupljena fotografija

Amsal Delalić karijeru nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama na Univerzitetu Pitsburg, a za portal košarka24.ba govorio je pred put “preko bare”.

Delalić je u rodnoj Tuzli u Lionsima počeo karijeru. Sa 17 godina je prešao u Igokeu. Zaigrao za prvi tim. Onda je dvije sezone nosio dres banjalučkog Borca i u 21. godini je uspio da ode na koledž Pitsburg.

“Uzbuđeni smo što ćemo dodati Amsala na naš spisak. On je talentovan bek sa izvanrednim šutem i osećajem za igru. Igrao je na visokom međunarodnom nivou i ući će u naš program spreman da se takmiči. Htjeli smo da dodamo još jednog igrača sa visokom pozicijom sa sposobnošću šutiranja”, rekao je o Amsalu Džef Kapel trener ekipe.

Delalić nas je upoznao kako je došlo do saradnje.

“To je krenulo od septembra prošle godine kada smo stupili u kontakt sa ljudima iz Amerike, koji su se javili i pitali jesam li zainteresovan. Ja sam kao mlad počeo da pratim koledž košarku i bio sam zaineresovan da odem u Ameriku, naravno ako se ukaže mogućnost. Desilo mi se malo kasnije i stvarno bio sam za to i rekao sam “što da ne”.

Imali smo dosta ponuda. U januaru sam imao priliku da idem na dva jaka koledža u pitanju su Džordžtaun i USI. Bili su zainteresovani da ja dođem i odmah krenem da igram. Ja to nisam htio jer sam želio da završim sezonu da iskoristim to maksimalno što mogu.

Poslije toga javilo se još mnogo koledža i obavljali smo razgovore, ali na kraju smo odabrali Pitsburg. To je koledž, koji je u usponu i imaju internacionalne igrače i žele da “izbace” igrače na NBA draft i pomognu im da ostvare svoje ciljeve tako da su oni mislim pun pogodak”, rekao je na početku razgovora za portal košarka24.ba Amsal Delalić.

Zašto baš Pitsburg?

“Jednostavno prostor i minutaža koju smo tražili prvobitno kad smo pričali sa svim koledžima. Da igram i da imam svoje mjesto. Iako ću uskoro napuniti 21. godinu bio bih neka treća godina na tom koledžu, ali su oni najkonkretniji bili i najiskreniji što se tiče moje uloge za narednu godinu i generalno njihove vizije za mene kako oni mene zamišljaju i gledaju. Mislim da će to biti jedna super sezona i imamo i dobru ekipu i mislim da će biti kako oni me zamišljaju”.

Kako te zamišljaju?

“Predastavili su me kao šutera. Da imam 41 odsto šuta za tri. Rekli su mi da ću igrati s loptom da ću imati prostora da kreiram za moje strane za saigrače. Uz to i šut i igra u tranziciji.  Imaju igrači naravno koji će i mene nalaziti i otvarati šanse za moje situacije, tako da mislim da nismo mogli bolje da pogodimo što se tiče ekipe”.

Delalić je bio na Pitsburgu i upoznao se sa programom.

“Bilo je stvarno odlično. Oni to medijski prate. Ljudi žive za to i stvarno su na primili nevjerovatno. Sve je u jednom velikom kompleksu. Sve ima od teretane, glavne sale gdje se igra, do sale za trening, svlačionice, ogromna kafeterija, ima privatna kuvarica, nutricionista, sve što nam treba za oporavak.

NBA uslovi. Moje je da dođem i da igram i pokažem ono šta jesam i što su mi rekli da budem. Da igram na način na koji igram i da ću imati potpuni vjetar u leđa sa njihove strane”.

Već je uspio i da upozna neke od budućih saigrača.

“Upoznao sam par njih koji su došli. Neki dan su došla dvojica Španaca. Već su me pitali kad dolazim? Još da sredim neke papire i dolazim da treniram i jedva čekam”, sa osmjehom na licu govori Delalić, koji se ove sezone prvi put našao na spisku selektora BiH Adisa Bećiragića.

Delalić je igrač koji voli košarku kao igru, voli da trenira i ne krije da mu je Bogdan Bogdanović as Atlante, jedan od igrača na koje se ugleda.

“Bogdanović je jedan od igrača koji je svojim karakterom i trudom uspio. Čekao je svojih pet minuta, kao i ja. Mislim da taj neki njegov put, moj će biti malo drugačiji, ali mislim da nisam toliko daleko od njega. Nastaviću da radim, da sebe unapređujem i ko zna možda se u bliskoj budućnosti i upoznamo. Sve je moguće”.

Odlazak “preko bare” je uskoro.

“Odlazak je planiran za 15. jun. Jedva čekam i stvarno mi je drago. I trener i saigrači jedva čekaju.  Mislim da sav moj trud i rad proteklih godina se isplatio. Jeste da se malo čekalo, ali na kraju se isplatilo”, kaže nam novopečeni student:

“Odabrao sam veb dizajn. To sam završio i u srednjoj školi i to me zanima. Jednog dana mi je cilj i da imam svoj brend. Oni su rekli da će mi tu izaći u susret maksimalno. Ova prilika je kao da sam je čekao, ali nisam znao da će se to desiti. Ipak desilo se i iskoristiću je maksimalno”.

U Borcu je nosio broj 52, a isti ga čeka i u Pitsburgu.

“Da opet 52. Rekli su mi da je to već sve završeno. Ja sam rekao da mi je cilj da dođem i pokažem ko sam i šta sam. Iako oni znaju sve su pregledali. Ja mislim da mogu još puno bolje i misilim da ono najbolje tek treba da dođe”.

Iza njega je što se seniorske košarke jedna sezona u Igokei i dvije koje je odigrao u Borcu igrajući domaći šampionat i ABA 2 ligu. Skupio je iskustva.

“I njih je tako da kažem u jednu ruku fasciniralo koliko znam o košarci. Pričali smo i oko taktike i vidjeli su da sam u tome što se kaže, da sam posvećen. Fizička je liga. ACC je jedna od pet najjačih konferencija. Oni su sa Djukom, Južnom Karolinom, Arkanzasom, Klemsonom u konferenciji. Izuzetno jaka i što se tiče koledža i igrača i NBA prospekata i mislim da će biti baš intersantno.

Očekujem da se još fizički podignem i spremim se za to sve. Mislim da neće biti problema prilagoditi se. Tek u novembru počinje i liga i iskoristiću ovih pet mjeseci da uđem maksimalno spreman”, završio je razgovor za portal košarka24.ba Amsal Delalić.

Što se tiče ovog univerziteta najpoznatiji igrači koji su zaigrali u NBA su Bili Najt i Čarls Smit, koji su bili prvi izbor 1974 odnosno 1988. godine. Vontigo Kamings nekadašnji igrač Partizana i Hemofarma je bio na ovom koledžu, kao i Stiven Adams centar Oklahome.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author