Lorbek: Najbolji saigrač moj brat

Domen Lorbek govorio za naš portal.

Domen Lorbek potiče iz sportske porodice. Njegov otac Rade je dugododišnji košarkaški radnik još iz vremena bivše Jugoslavije, a bio je i čelnik ABA lige. Domenova braća Klemen i Erazem takođe su igrali košarku. Zanimljivo nisu puno igrali zajedno. Sa Klemenom je igrao jednu sezonu u Heliosu, a sa Erazemom je prošle sezone bio član Olimpije.

“Igrali smo zajedno u reprezentaciji u seniorskoj i mlađim selekcijama i igrali smo baš dobro. Šteta što u nekom klubu nismo igrali zajedno. Bila je želja pogotovo prošle godine u Olimpiji, ali vidjelo se da Erazem ne može. Ima problem sa tim koljenom već četiri pet godina. Nešto je pokušao, ali vidio je da se ne isplati riskirati”, rekao je na početku razgovora za naš portal Domen Lorbek.

Zanimalo nas je kako je izgledao basket dok su bili mlađi kad su igrali kod kuće.

“Najbolji je uvijek bio Erazem. On je visok 206 centimetara i bilo je teško igrati protiv njega. Zna se šta je on postigao u evropskoj košarci i da ga je zdravlje poslužilo mislim da bi i u NBA napravio dobru karijeru”, kaže Domen o Erazemu, koji je između ostalih igrao i za CSKA i Barselonu.

Kad vam je otac “faca” u košarci djeci ma koliko čudno zvučalo i nije lako da uspiju. Uvijek idu te priče kako nekoga otac forsira.

“U Soveniji baš toga ima puno. Igraš zbog oca, igraš zbog brata. Ali kad izađeš na teren znaš koliko si radio na tome, koliko sati si bio u dvorani. Prije sam imao malo problem sa tim, ali sad nemam više”.

Lorbek je u karijeri promijenio 14 klubova. Karijeru je počeo u Triglavu, potom je igrao za Domžale, Olimpiju, Estudijantes, Beneton, Kahasol, Helios, Lagun Aro, Avelino, Krku, Gazijantep, Kantu i Betis. Kao iz topa odgovara ko je najbolji igrač sa kojim je igrao.

“Najbolji saigrač je brat Erazem hahaha. On i Goran Dragić sa kojim sam igrao u reprezentaciji”.

Najteži igrač za čuvanje?

“Baš je teško bilo čuvati Huana Karlosa Navara. Ima brze korake, brzu promjenu. Tako da mislim da je Navaro baš onaj napadač s kojim su svi ne samo ja imalo problem da ga čuvaju. Tu je i Serhio Ljulj isto. Ovi brzi atletski igrači su baš nezgodni”.

Lorbek je od ove sezone član Igokee. Iza njegove ekipe je sedam pripremnih mečeva, a nova dva ih očekuju protiv Oradee u Rumuniji. Dovoljno da se da procjena mogućnosti tima.

“Ekipa se diže pogotovo u odbrani. Vidjelo se to na meču protiv Mladosti u drugom poluvremenu. Za razliku od meča protiv Cedevite kada su nas “pretukli”. Shvatili smo da i mi moramo igrati puno agresivnije u odbrani da bi postigli koji lak poen. Mislim da smo postali dobar tim, da imamo dobru hemiju i mislim da možemo samo da napredujemo. S obzirom na igrače koji su došli mislim da bi mogli da budemo iznenađenje lige”.

Što se tiče njegove uloge u timu zna se kroz karijeru da u visokim procentima pogađa šuteve izvana.

“Trener očekuje od mene kao i od svih da igram dobru odbranu, da se borim i naravno ako imam slobodan šut da ubacim hahaha. Bitno je da sam koš igrač da napadam i da stvaram probleme protivniku”.

Rad sa trenerom nenadom Trajkovićem mu prija.

“Zatjeva puno detalja, ali mene oduševljava ovaj individualni rad sa mlađim igračima. Ono što je radio u NBA. Puno se radi ali OK. Sezona počinje 29. Slijedi nam Superkup, nadam se da ćemo da dobijemo prije svega prvu utakmicu i da će što više ljudi da dođe na utakmicu”.

foto:Igokea.rs,FIBA

About The Author

Možda ste propustili