Evroliga: Sedam sudijskih grešaka na meču Crvena zvezda-Barselona

Sudijske greške.
Evroliga

printscreen

Evroliga se oglasila saopštenjem povodom sudijskih grešaka na meču Crvena zvezda-Barselona.

Barselona je nakon produžetka pobijedila Crvenu zvezdu u četvrtom kolu Evrolige. Posljednja dva minuta bila su puno kontrovernznih sudijskih odluka, a dva dana kasnije Evroliga se oglasila saopštenjem.

Prva greška je bila 1:56 do kraja, kada su sudije propustile da sviraju korake Džoelu Bolomboju.

“Na 1:56 do kraja utakmice, Džoel Bolomboj uhvatio je loptu i imao punu kontrolu nad njom u vazduhu. Zatim se dočekao na lijevu nogu, napravio jedan korak i zatim pomjerio desno stopalo prije nego što je opet pomjerio lijevo. To su koraci. Poslije toga je napravio dribling tako što je podigao lijevu nogu prije nego što se otarasio lopte i promijenio je pivot nogu”, objašnjava Evroliga.

Druga sporna situacija bila je između Jaga dos Santosa i Jana Veselog.

“Na 1:14 do kraja utakmice, Jan Veseli je čuvao Jaga dos Santosa. Veseli je imao kontakt sa kukovima i nogama Dos Santosa, što je bio nelegalan kontakt. Trebalo je da se svira faul”, navodi Evroliga drugu grešku i prelazi na treću:

“Na 1:12 do kraja utakmice, Jago dos Santos je išao na prodor i njegov šut je bio čista blokada Jana Veselog, a sviran je faul. I ovo je loša odluka sudija”, zaključuju i treću grešku.

Faul Majka Dauma na 1:06 do kraja utakmice, kada je udario Laprovitolu izlazeći iz blokova, dosuđen je kao opravdani faul, navodi se u saopštenju.

Zatim smo došli do ključnog momenta i mrtve lopte, kada su za istu skakali Bolomboj i Veseli.

“Na 29,3 sekunde do kraja utakmice, Džoel Bolomboj uhvatio je ofanzivni skok, kada ga je čuvao Jan Veseli. U pokušaju da oduzme loptu, Veseli je udario po licu Džoela Bolomboja. Trebalo je da se svira lična greška Veselog”.

Slijedi objašnjenje oko mrtve lopte.

“Na 26 sekundi do kraja, Džoel Bolomboj i Jan Veseli su obojica bili rukama na lopti i niko od njih nije imao kontrolu nad njom. Sudije su svirale mrtvu loptu, što je dobra odluka. Ova odluka može da se pregleda po članu 4.3 pravila o prekomjernoj sili. Janis Sferopulos je zatražio čelendž, a poslije pregledane situacije sudije su donijele odluku da nije bilo osnova da se to svira i to je dobra odluka. Igra je nastavljena podbacivanjem lopte sa 20 sekundi koliko je ostalo vremena za napad.

U toj situaciji, defanzivni tim bi dobio nove 24 sekunde za napad kada bi uhvatio loptu, dok bi tim koji je uhvatio loptu prethodno imao 20 sekundi i 4 sekunde da prenese loptu preko pola. Bolomboj je dodao loptu Majku Daumu i vrijeme je nastavljeno kada je skakač udario loptu. Sat se nastavio kako treba i kada je sat za napad došao do 15 sekundi, sudije su morale da sviraju osam sekundi. Neispravna odluka sudija u utakmici. Poslije protesta, Đoan Penaroja je dobio tehničku grešku, što je ispravna odluka sudija”, objašnjava Evroliga i dodaje:

“Ovo nije situacija gdje se može pregledati snimak prema Pravilniku o košarci Evrolige (Dodatak KSIII – Greška u satu utakmice u članu 4.1). U ovom članku se navodi da je “došlo do greške/kvara u satu za šut i/ili igru i on ne počinje/zaustavlja/odbrojava pravilno ni u jednom trenutku u igri prije ili nakon što je lopta u igri. Sudije će pregledati snimak kako bi utvrdili samo sljedeća pitanja: koliko je vremena zaista isteklo i koliko je vremena (ako ga ima) preostalo na satu za šut i/ili igru u četvrtini ili produžetku. Ako sudije nađu dokaze da je postignut koš nakon isteka vremena za šut ili igru, koš se neće računati sve dok se greška još uvijek može ispraviti u skladu sa pravilima.

Vrijeme je nastavilo da teče pravilno i pregledavanjem snimka se ne može dosuditi da nije prenijeta lopta za deset sekundi, što je nepravilna odluka. Utakmica se nastavila na nepravilan način jer je Barselona dobila loptu na mjestu gdje su se navodnih osam sekundi desili, što je nepravilna odluka sudija”.

Pitanje je još ostalo da li je Barselona uspjela poslije svega toga da izvede loptu na vrijeme.

“Na 20,4 sekunde do kraja utakmice, Nikolas Laprovitola je primio loptu kako bi je izveo i zadržao je 4,81 sekundu prije nego što je dodao do Jana Veselog. To je bila korektna sudijska odluka”, zaključila je Evroliga u saopštenju.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author