Saša Filipovski predvodi protivnika Igokee: Klub u kome je počeo Dirk Novicki ide korak po korak

Filipovski o mnogim temama.
Saša Filipovski

foto: FIBA

Saša Filipovski trener je njemačkog Vircburga, koji je protivnik Igokee u drugom kolu FIBA Lige šampiona.

Filipovski je poslije neuspješne epizode u Partizanu, preuzeo njemački klub, koji je poznat kao matični klub bivše NBA zvijezde i jednog od najboljih evropskih košarkaša ikada Dirka Novickog. Bilo je to 2021. godine. Vircburg se u tom trenutku nalazio u zoni ispadanja sa svega dvije ostvarene pobjede, ali je Saša Filipovski na kraju uspio da izvuče tim iz krize te da se sa skorom 9-25 obezbijedi opstanak.

Naredne sezone sa 14 pobjeda izbjegao je bilo kakvu borbu za opstanak, dok je godinu dana kasnije ostao za pobjedu kratak u namjeri da se domogne plej-ofa.

Sezona 2023/2024 ostaće zlatnim slovima ispisana u istoriji kluba, shodno tome da se stiglo do polufinala Bundeslige. Koji su bili motivi Filipovskog da u zimu 2021. godine sjedne na klupu ekipe koja se bori za opstanak.

“Dali su mi odriješene ruke da radim svoj posao. Nekada su treneri bili najvažniji dio ekipe, šef stručnog štaba… Danas je sve više klubova gdje su treneri na poziciji između predsjednika kluba i menadžera, tako dolaziš u situaciju da ne možeš da biraš već se sve svodi na “uzmi ili ostavi”. Igrači su manje-više takvi da ih ne možeš dovesti sam, to odradi generalni menadžer, menadžer, predsjednik kluba…

Moj prvi cilj ovdje je bio da izvučem klub iz krize u kojoj se našao. Nije to bio prvi put da sam se susreo sa takvom situacijom. Slično je bilo u Turovu, Zelenoj Gori, pa i Banvit sam uzeo u trenutku kada su prepolovili budžet. Vircburg sam preuzeo jer sam prepoznao to da mogu birati saradnike, igrače… predsjednik kluba se ne miješa u struku, sponzori donose novac, a struka radi svoj posao.

Tu je Krešimir Lončar kao sportski direktor, on je odličan čovjek, znam ga iz igračkih dana. Prepoznao sam trenutak da od nule pokušam da stvorim nešto. Rizikovao sam, prihvatio izazov i na početku spasao klub da ostane u ligi, pa sve ostalo”, započinje priču za Basketball Sphere, Saša Filipovski.

Objasnio je po kom principu je rađen skauting tima za prethodnu sezonu i kako pronaći adekvatno pojačanje “ispod radara”. Sklopiti roster koji košta 550.000 evra i na kraju sezonu završi među najbolja četiri tima u Bundesligi, plod je ozbiljnog rada, ali i skautinga prilikom sklapanja ekipe.

“Poenta je bila da se nađe dobar karakterni potencijal. Naravno, važne su košarkaške vještine, ali mnogo važniji aspekt je karakterni. Da li se ti ljudi sociološki mogu povezati, imaju li voljni momenat visok, da li su socijalni… Kroz rad i sastanke sam ih uvjerio u neke stvari. Kod Amerikanaca su neke stvari posebno izražene, oni dolaze u Evropu iz daleka, bez porodice i prijatelja. Oni su individualci, naučeni da se bore, da se bore za svoj hljeb.

Dosta njih je usmjereno na sebe jer su morali da se bore kako bi nešto napravili. Uspio sam kroz sastanke i potencijal da ih uvjerim da moraju biti tim. Zato sam imao najbolje defanzivce, svi su prihvatili svoje uloge kako bi ekipa bila dobra. Najvažnije je jasno definisati uloge i raditi svaki dan na tome da se gleda na ekipu, a ne samo na svoju zadnjicu.

Ja želim da moj igrač otvori vrata čistačici, a ne da glumi mangupa i misli da je bog. To je ta filozofija, zato smo napravili rezultat prošle sezone. Ne možeš od mačke da napraviš lava. Potencijal je neophodan kako bi se nešto stvorilo. Ovaj rezultat nije samo moj. Dobar rezultat je plod dobrog rada svih nas”, ističe Saša Filipovski.

Klub je nakon sjajne sezone donio odluku da aplicira za učešće u FIBA Ligi šampiona, gdje igra u grupi A sa Igokeom, Nanterreom i Hapoel Holonom.

“Mislim da je važno da se u klubu zna koji je naš domet. Jedno su želje i snovi, a drugo je realnost. Napravili smo iskorak, igramo FIBA Ligu šampionu, budžet je sada 750.000 evra. Normalno je imati očekivanja, ali najvažnije je kakva očekivanja imamo mi sami. Ambicija mora da postoji, kao i želja za napretkom. Ne treba se plašiti neuspjeha, jer ko se njega plaši, ne zaslužuje uspjeh. Stremimo ka uspjehu, gladni smo, ali i realni.

Ne zadovoljavamo potrebe i želje drugih, svjesni smo situacije i realnosti i na nama je da damo maksimum. Teško je biti čarobnjak Merlin i zadovoljavati svačije želje. Timski duh, borbenost i energija su ključ, a šta ćemo napraviti, ko zna. Radimo sa pozitivnom energijom, to je najvažnije u životu, a rezultat se može postići na različite načine.

Ti možeš da petljaš sa sudijama, protivnicima, novinarima… Ali to je bumerang, to se vraća kao loša karma. Vjerujem u pošten i iskren rad, a to što će nekad uspjeti, a nekad ne… Ja mnogo dobro spavam. Nikada igračima i stručnom štabu neću dozvoliti da se “gazi po mrtvima” kako bi se stiglo do rezultata. To nije u mojoj etici i prirodi. Zato sam i došao u ovaj klub”, podvukao je Saša Filipovski.

Utakmicu drugog kola FIBA Lige šampiona Vircburg igra protiv Igokee sa početkom od 18.30 časova.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author