Zoran Savić: Bili smo svjesni prije kraja prošle sezone da su potrebni rezovi

Zoran Savić o rizicima.
Zoran Savić

foto: KK Partizan

Zoran Savić sportski direktor Partizana govorio je o aktuelnim temama.

Partizan je počeo pripreme za novu sezonu. Novi je tim sa 14 novih igrača.

“Ulazimo u sezonu sa novim timom svjesni svih izazova koji nas čekaju. Sa izuzetkom Balše, ostatak momaka nije bio dio kluba prethodnih sezona. Sportski sektor je donio odluku još u tokom prošle sezone da je potrebno promijeniti tim za narednu. Dobili smo podršku od Upravnog odbora i sa tim ciljem smo radili tokom ljeta.

Bili smo svjesni prije kraja prošle sezone da su potrebni rezovi jer nismo bili zadovoljni rezultatima. Novoj ekipi će biti potrebno vremena da se uigraju, ali ono što smo do sada vidjeli na treninzima nam daje za pravo da budemo optimistični“, rekao je Zoran Savić za Mozzart Sport.

Nije baš česta praksa što je Partizan uradio, ali svjesni su rizika.

“Teško je dovesti dva nova igrača, a ne čitavu ekipu. Niko u Evroligi ne pušta igrače, ne žele da se mijenjaju, ali mi smo morali da donesemo odluke. Iako su možda rizične, to je naša procjena u koju smo uvjereni da je bila dobra. Doveli smo tim koji je fizički bolji u odnosu na prošlu sezonu. Defanzivno može više, mlađi smo, nešto što je bio naš cilj kada smo dolazili prije tri godine.

Partizanu više leži da ima borbenu i mladu ekipu. Prošlogodišnji tim je možda bio talentovaniji u odnosu na onaj koji je osvojio ABA ligu. Tada smo igrali sa jako kratkim rosterom i imali smo sreće što su nas zaobišle povrede kada su nosioci igre u pitanju, kao što su Panter, Ledej i Naneli.”

Prošle sezone vidjelo se da timu nešto nedostaje.

“Imali smo talenta, ali drugačije karaktere. Sada smo korigovali to. Nemamo strah da krećemo od nule. Cilj je da se vratimo tamo gdje pripadamo. Prošle sezone smo imali 16 pobjeda u Evroligi, a moglo je da ih bude i više da nas je u nekim situacijama i sreća pogledala.

Sjećam se prve sezone u Evroligi… Da mi je neko ponudio da imamo 14 pobjeda ja bih prihvatio, a mi smo imali 20. Taj tim se uklopio, bio je spreman i borben. Statistički podaci kažu da starije ekipe imaju problema na duže staze sa ovolikim brojem utakmica. Zato smo sada značajno podigli fiziku ekipe i borbenost. Doveli smo momke koji su gladni.”

Džejms Naneli centralna tema ovih dana među navijačima Partizana.

“Jedva stvar je sasvim jasna, on je ostavio veliki trag u Partizanu. Mi volimo Džejmsa. On je unikatan karakter. Jednostavno, dosta je dao klubu, to svi vide. Imao je i više nego solidnu prošlu sezonu, ali odluka da li nastavljamo sa njim nije donijeta na osnovu tog incidenta u finalu ABA lige. Kao što sam rekao, mi smo se odlučili na tu rekonstrukciju još i ranije. Bilo je razgovora između Željka, Ostoje i mene, vidjeli smo neke stvari u timu koje nam se nisu svidjele i to je to.

Glupo je da mi sudimo po njemu na osnovu tog incidenta, doduše to nikada u karijeri nisam vidio. Da se igrači potuku na dan utakmice. Kažem sebi da sam u košarci sve do sada vidio i doživio, ali to nisam. Da ne ulazim u razloge što i kako se to desilo, ali recite mi veliki klub kao što je Real i Barselona… Da li bi oni otvorili neki postupak, da saznaju šta se dešava. Ja mislim da bi.

Naneli je emotivan momak, ali još jednom kažem, njegov neostanak u klubu nije vezan za incident. Moj posao je da napravim ekipu zajedno sa Željkom i predsjednikom Mijailovićem. Donijeli smo odluku iza koje stojimo. Mi smo ispoštovali sve što se tiče Nanelija sa ekonomske strane i zahvaljujemo mu se na apsolutno svemu što je uradio za Partizan koji je funkcionisao i prije Nanelija, a funkcionisaće i poslije njega. Ne samo njega, nego i mene i Željka i bilo koga drugog. Klub je veći od svakog pojedinca. Ne može Partizan da se prilagođava pojedincu, već se pojedinac prilagođava klubu.

Neke stvari jednostavno moraju da se poštuju. Sjetite se samo onog perioda kada su igrali momci koje zovemo: “Čuvari vatre”. Oni su nosili ovaj dres kada je bilo najteže i održali su klub svojom borbom. Mi imamo i obavezu prema navijačima koji su naša najveća snaga. Ne možemo poslije loše sezone da se pravimo kao da se ništa nije desilo i da ne mijenjamo ništa. Bilo je jasno da su korijenite promjene potrebne. Sada imamo miks mladosti i iskustva. Neki novi karakteri koji stvaraju hemiju u svlačionici i očekujemo da se ostvari nešto dobro”, ističe Zoran Savić.

Još nije do kraja jasna situacija ni sa Brunom Kaboklom.

“Situacija sa Brunom je potpuno drugačija u odnosu na Nanelija. To je igrač koji je napustio tim pred finale KLS, a prije toga je davao intervju pričajući o tim mečevima. Koji je razlog svega toga, ne bih da ulazim u tu priču. Sada smo u situaciji da čekamo odluku FIBA. Nama je stigao zahtijev iz Kolumbije za LOC (Letter of Clearance) što dovoljno govori o čemu se radi. Mi smo naravno to odbili. Igrače je potom izneo svoje argumente kod FIBA, mi smo svoje i sada se čeka odluka.

Ali, svaka odluka koja u ovom slučaju nije u korist Partizana bi bila veliki presedan jer bi to značilo da svaki igrač u bilo kom klubu može samo da odluči da napusti tim bez posljedica. Sve obaveze prema Brunu Kaboklu su bile ispunjene do momenta napuštanja i nije bilo nikakvih kašnjenja. On je dobar momak, čudan malo. Imao je i tu situaciju sa Venecijom koju smo morali da rješavamo kada smo ga doveli. Platili smo im obeštećenje tada koje je bilo propisano u ugovoru.

Sve obaveze smo ispunili. Potpisali smo sa njim ugovor na 1+1 sezonu. Imali smo rok do 15. jula da se odlučimo da li želimo da ga zadržimo i odlučili smo da ga zadržimo. On je po svim pravnim osnovama naš igrač. Sada se čeka ta odluka kako bismo preduzeli naredne korake.”

Zoran Savić ne krije da je Partizan ovog ljeta želio Čimu Monekea iz Baskonije.

“Donijeli smo odluku da tržimo imena u tajnosti. Međutim to je teško, svi pričaju, od agenta, familije, što je i normalno. Svi imaju neke informacije, ekskluzive, čak nam i ljudi šalju prijedloge, ali to je sve i očekivano. Bolje je da se svi interesuju za klub neko da niko ne pita ništa i sve da prođe nezapaženo. Što se tiče Monekea, on je bio igrač koji je za nas bio interesantan

On je igrač pod ugovorom, osnovno pravilo je da ne pričate sa igračem koji ima ugovor. Kontaktirali smo klub. Predsjednika Baskonije znam decenijama. Pitao sam ga da li je zainteresovan za taj posao. Rekao je da nije i tu se u suštini završilo sve. Imao sam i drugi razgovor poslije mjesec dana gdje sam izneo novu ponudu, on je ponovo poručio da Monekea vidi u Baskoniji i to je bilo to. Igrački je neko o kome smo razmišljali, ali smo razgovarali samo sa klubom. Nešto slično je bilo i sa Hapoelom koji je mene zvao da se raspita o Kaboklu. Takav je red.”

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author