Ace Petrović četvrti put selektor Hrvatske

Aleksandar Petrović

foto:kosarka24.ba

Aleksandar Petrović ponovo je selektor Hrvatske.

Ovo mu je četvrti put da će voditi Hrvatsku s tim da ovaj put ima prefiks v.d.

Sportski direktor Aleksandar Petrović od svog je imenovanja vodio mnoge razgovore o mjestu selektora reprezentacije, a Upravni odbor HKS-a elektronskom sjednicom održanoj tekom proteklog vikenda jednoglasno donio odluku da se Petrović imenuje vršiocem dužnosti selektora reprezentacije Hrvatske za prozore pretkvalifikacija u novembru 2022. i februaru 2023. godine.

“Kada sam preuzimao struku u Savezu prije četiri sedmice, nisam očekivao da će to otići u ovom smjeru, no obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora sa potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rješenje”, po imenovanju je izjavio Aco Petrović dodavši i sljedeće:

“Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najinformiraniji što se tiče forme i praćenja, no za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svjestan sam koliko je taj sljedeći prozor bitan i za buduća ljeta jer ako se dobiju obje utakmice, već dobivamo kvalitetno radno ljeto 2023. te bi mogli sudjelovati na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Ulog je velik, prihvatio sam i tu ulogu kao vršilac dužnosti selektora dok do kraja sezone ne riješimo pitanje selektora. Spreman sam odraditi ta dva prozora dok ne dođemo do konačnog rješenja.”

Danas je objavio i širi popis kandidata za reprezentaciju, a na njemu se nalazi 25 imena.

“Ima dosta igrača koji dosada nisu bili na tom popisu, no to je jednostavno čisto pokazivanje smjera u kojem mislim da bi kroz sljedeće tri godine, do Europskog prvenstva 2025. godine, trebalo ići. Tu ima jako puno mladih igrača, a s druge strane ima i igrača koji su, uslovno rečeno, granični, a na listi su. Recimo Gnjidić nije na listi jer je njegov medicinski izvještaj takav da sasvim sigurno neće biti spreman za sljedeći prozor, kao ni Ivan Ramljak. Isto tako, tu je i Matković, no on je zaista graničan jer on početkom januara može biti tretiran dan za danom i očekivati da bude sposoban za igru. Naravno, tu ima igrača koji su u jako dobroj formi i nose i igru i rezultate svojih klubova, poput Ciboninih Kapuste i Bundovića, ili poput Zadrovog Luke Božića. Ovog je trenutka u najboljoj formi Dragan Bender koji briljira u Obradoiru i u svim utakmicama je redovno i najbolji strijelac i najbolji skakač svoje ekipe. Smatram da je to jedna interesantna lista na kojoj se nalaze igrači koji bi i sljedećih godina trebali biti na njoj.”

About The Author