Pešić i Lučić: Turneja zbližila ekipu

Srbija je na turniru u Hamburgu zabilježila dvije pobjede.

Najprije su poslije velike borbe u polufinalu savladali Italiju, a onda večeras u finalu mnogo lakše Njemačku 83:56.

Selektor Srbije Svetislav Pešić poslije utakmice je zadovoljno konstatovao:

“Kao što sam rekao i prije našeg polaska na ovu mini turneju, ove utakmice nam dolaze, definitivno, u pravo vrijeme. Mi smo puno trenirali, puno smo radili. Ali to je sasvim druga situacija kada igraš utakmice. I drago mi je, ne zbog pobjeda, jer pobjede su uvijek korisne, sigurno, za samopouzdanje. Ali je važno da smo ove tri utakmice iskoristili. Da smo se malo bolje uigrali. I da smo bili svi zajedno na putu. Da su igrači mogli između sebe da razgovaraju. Da se malo i druže, da diskutuju, da se dogovaraju o tome šta nas čeka svaki sljedeći dan. I vrlo je važno da ne gledamo u retrovizor, nazad, već da gledamo naprijed. Imamo još nekoliko dana do utakmice sa Grčkom. Malo sad da se odmorimo i da se pripremimo za ove dvije utakmice”.

Na prvoj akciji u kojoj je bio kapiten, Vladimir Lučić je podigao pehar. Poslije svega – osvrnuo se na cijelu mini turneju. Počeo je od utakmice sa Slovenijom.

“Prva prava provjera ekipe, gdje je Slovenija, što se tiče takmičarske forme, bila daleko ispred nas s obzirom da su u tom sastavu igrali i julski prozor. I odigrali nekoliko utakmica više nego mi. Pred punim Stožicama, bila je to prava provjera, gdje smo za jedan posed ili dobru odbranu, ostali kratki da slavimo na tom meču”.

Turnir u Njemačkoj…

“Mislim da smo prije svega pokazali karakter u prvoj utakmici sa Italijanima koji su prilično fizički, što je atipično za njih, ušli u meč, napravili veliku razliku. Ali smo u trećoj, a posebno u posljednjoj dionici, uspjeli da se vratimo. Ovaj meč protiv Njemačke je zbližio ekipu. Dominirali smo svih 40 minuta, igrali dobro na obe strane terena, rastrčali se. Dobra stvar je sa tim peharom idemo srećni nazad, nastavljamo da se spremamo za obaveze koje slijede”.

foto:kss

About The Author