Cibona je prepustila novac Crvenoj zvezdi. Zašto se to napravilo, ne znam

Aleksandar Petrović i Saša Pavličić Bekić, bivši disciplinski sudija ABA lige, održali su konferenciju za medije ponovom finansijskih problema Cibone.

Klub koji je dva puta bio šampion Evrope duguje pet miliona evra i na rubu je propasti.

Advokat Pavličić je govorio o neuspješnom funkcionisanju kluba u proteklom periodu.

“Prvo moramo da završimo akciju. Naravno da razmišljamo kako dalje. Moramo da razgovaramo, tako se postižu rezultati. Cilj svih je da Cibona funkcioniše. Prošle godine je Cibona imala 5 članova skupštine. Nadzornog odbora nije bilo. Kome je skupština odgovarala? Grad je davao novac, a nikome nisu odgovarali”, rekao je Pavličić i dodao:

“Predali smo im celu strukturu. Sve su pokušavali da naprave i nisu uspjeli. Prošle smo godine imali inicijativu, pokušali smo da uđemo u klub, ali nije bilo razumijevanja”. 2011. sve prostori oko Cibone, njih 50-ak, a to puno vrijedi, Cibona je dala Gradu da bi se vratio kredit. Grad je platio kredit i uzeo dvoranu. Tu počinje priča. Mi nemamo imovine. Ne znamo što su zatekli po dolasku u klub. Znam šta je bilo od 2011. do 2014.”

Cibona je 2014. godine osvojila ABA ligu, dok je u Evroligu otišla Crvena zvezda.

“Kasnije je Cibona napravila ono što niko nikad nije. Osvojila je ABA ligu, a onda samoinicijativno Crvenoj zvezda predala da uđe u Evroligu. Zamislite da to naprave Real i Barselona. Tad je počeo uspon Crvene zvezde, a ja na njih nisam kivan. Iskoristili su što su mogli. Cibona je prepustila novac Crvenoj zvezdi. Zašto se to napravilo, ne znam”, istakao je Pavličić.

Govorio je potom Aco Petrović o dugovima Cibone.

“Stavili su me na stub srama jer sam rekao koliko Cibona duguje. Prema reviziji, dug je 35-36 miliona. U januaru 2021. rečeno je da je dug 70 miliona kuna, ali je zbog investitora rečeno manje. Ne mogu da odgovorim na pitanje o stvarnom dugu. Klub je funkcionisao preko pozajmica, to je akumulirani dug Cibone. Neću reći cifru, imam je u glavi, ali znam što je potrebno da se klub pokrene. On mora služiti za tekuće stvari, da se kupi godinu dana vremena da bi se klub restruktuisao”.

U akciju spašavanja uključuju se i neki klubovi kao što je NK Dinamo.

“Dug prema Dinamu je, mislim, tri miliona kuna (oko 400.000 evra). Ako akcija zaživi, Dinamo je spreman da pomogne. Hipotetički smo dogovorili i druge marketinške akcije. Klubovi su se udaljili posljednjih godina. Inicijativa je krenula s Dinamove strane, pokazali su put drugima kojim treba ići da se Cibona spasi”. 

foto:Nikola Vuruna/Igokea

About The Author