Nikola Jokić – od momka koji nije mogao da uradi jedan sklek do budućeg člana Kuće slavnih

foto:kosarka24.ba

NBA liga objavila je sveobuhvatan pogled na aktuelnog MVP-ja Nikolu Jokića iz perspektive samog igrača i njegovih saigrača i trenera iz Denver nagetsa piše rts.

U filmu, koji podsjeća na Nikoline početke, objavljen je i put koji je prešao od “bucmastog dečka” do superstara. O sjajnom srpskom centru takođe govore najbolji NBA igrači i veliki rivali – Lebron Džejms i Džoel Embid, odnosno novinar Hauard Bek (Sports ilustrejted), iznoseći najlepše mišljenje o Nikoli kao vrhunskom košarkašu i izvanrednoj ličnosti.

Prije skoro sedam godina momak iz Sombora na mala vrata ušao je na najveću pozornicu i na njoj, uprkos tome što potpuno suprotno izgleda od svojih suparnika, zablistao veoma brzo.

Jokić je draftovan kao 41. pik na draftu, poslije pet utakmica u ljetnoj ligi dobio je priliku u prvom timu, čiji je sada najbolji igrač. Poslije sezone u kojoj je vodio ekipu do polufinala konferencije i potpuno zasluženo dobio nagradu za najkorisnijeg igrača u regularnom dijelu – činilo se da bolje od toga ne može.

Nikola je, međutim, dodatno unaprijedio svoju igru i 2021/2022. je sezona u kojoj, po sopstvenom priznanju, igra najbolju košarku.

U prve dvije godine sam žurio i sve je bilo u nekom sprintu. Onda sam, zahvaljujući iskustvu, shvatio da mogu da pronađem ‘prečice’ i igram u svom tempu”, otkrio je Jokić.

Kao dječak u Srbiji veoma rijetko je mogao da gleda utakmice najjače lige, možda jednom ili dvaput mjesečno u noćnim terminima, a i sam je više puta isticao da “preko bare” nije otišao da bude najbolji, već samo jedan od “NBA igrača”.

Ne možete ga opisati, jedinstven je zbog načina na koji radi sve to. Ne želi da priča o svojim zaslugama, već ga samo interesuje da tim pobjeđuje. To je neko koga želite da pratite. Uvijek imam taj ‘vau’ momenat, stvari koje radi su tako lake i uvijek bira pravi potez”, naveo je njegov saigrač Bizi Bouns Hajlend.

Međutim, put je bio dug…

“Kada sam počeo da treniram, zaista nisam mogao da uradim jedan sklek. Samo sam igrao igrice i pio koka-kolu – to je bio moj život. Nisu znali šta da rade sa mnom. Onda sam počeo da radim, radim, radim… Došao sam ovde i posljednji put popio koka-kolu na letu za Ameriku.”

Velike probleme sa navikama koje nisu bile tako dobre tokom djetinjstva, Nikola je počeo da rešava zahvaljujući jakoj volji. Rezultati su bili očigledni u prethodnim sezonama, ali je u ovoj sve podignuto na viši nivo.

“Snažno vjerujem da u ovom našem poslu, a i u životu generalno, ili postaješ bolji ili gori. Nikada ne ostajete isti. Nikola se posvetio tome da unaprijedi svoje tijelo, vratio se u sjajnu formu, postao jači… Može još da napreduje i vodi se time. Nije zadovoljan, želi da nastavi da bude sjajan igrač i najbolji centar na svijetu”, istakao je trener Denvera Majk Meloun.

Ta snaga i promjena u kondiciji mi mnogo pomažu na terenu. Ne umaram se mnogo, osjećam se jače”, potvrdio je srpski centar.

I američki novinari i analitičari primetili su da je Jokić u tradicionalnim statističkim kategorijama u vrhu, ali da su njegovi parametri u savremenim statističkim kategorijama na istorijskom maksimumu. Laički govoreći, nijedan centar u istoriji košarke nije igrao na ovom nivou.

Do danas je odigrao 64 utakmice na kojima prosječno bilježio 26,1 poen, uz 13,7 skokova i nešto više od osam asistencija. Pritom, iz igre šutira više od 50 procenata, a imao je i tri blokade kojima je u posljednjim sekundama riješio utakmice.

“Da budem iskren, nikada ne razmišljam o tome. Nisam došao ovde da bih želio da budem MVP. Mislim da ima mnogo košarkaša koji trenutno igraju na veoma visokom nivou. Mislim da je neko bolji od mene, želim da se takmičim sa njim. Moja pozicija je da sam autsajder i to će učiniti da igram jače.”

Njegov najveći konkurent je Džoel Embid iz Filadelfije, iako je svim objektivnim navijačima poznato da Srbin jednostavno ima bolju sezonu. Kamerunac je jedan od onih koji obožavaju Jokića i mišljenja je da je njihovo rivalstvo proizvod novinarskih priča.

Sviđa mi se mnogo i mislim da je sjajan igrač. Sviđa mi se i njegova ličnost, možete vidjeti da je zabavan tip”, više puta je Embid ponovio.

A kako to izgleda biti na vrhu, najbolje zna Lebron Džejms, koji je tokom noći napravio još jedan korak ka košarkaškoj besmrtnosti. Njih dvojica su bili saigrači i na nedavno završenom Ol-staru, koji je pripao upravo Džejmsovoj ekipi.

“Džoker’ nastavlja da napreduje svake godine i napravio je još jedan iskorak ove sezone. Momak posjeduje nevjerovatan talenat, pregled igre i mogućnost da vidi akcije prije nego što se one dese. Svi se osjećaju uključenima, a kada ste najbolji igrač ekipe, momci osjećaju da je mnogo lakše da budu dio tima i žele da igraju sa vama”, podvlači “kralj”.

I koliko god 27-godišnjak ističe da su svi u Nagetsima jednaki i da je najvažnije da “igraju zajedno jer to donosi pobjede”, očigledno je da je Jokić najbolji igrač ili kako u Americi vole da kažu – igrač franšize.

To će mu na ljeto najvjerovatnije donijeti supermaksimalni ugovor vrijedan 241.000.000 dolara i učiniti ga najplaćenijim košarkašem svih vremena. Ipak, ispred finansijskog i marketinškog aspekta, stoji onaj sportski i hrabrost koju pokazuje iz sezone u sezonu.

“Za mladog momka kao što je on da kaže: ‘Nosiću svoj tim na leđima i odvešću nas u obećanu zemlju’, to je snaga koju ima, po mom mišljenju, budući član Kuće slavnih”, zaključio je njegov trener Meloun.

foto:kosarka24.ba

About The Author