Ženska seniorska reprezentacija Srbije, aktuelne evropske šampionke, igraće u E grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023 u Izraelu i Sloveniji sa nacionalnim timovima Hrvatske i Bugarske, odlučio je danas FIBA žrijeb u Minhenu!

BiH je u grupi A sa Belgijom, Njemačkom i Sjevernom Makedonijom.

Srpske djevojke tako su se našle u jednoj od dve grupe sa tri tima, dok preostalih osam grupa broje po četiri ekipe. U kvalifikacijama će učestvovati 38 nacionalnih timova, kao i domaćini EP 2023. Izrael i Slovenija. Svaki tim će u svojoj grupi sa protivnicima igrati jedan meč kao domaćin i jedan kao gost. Na EP će se plasirati prvoplasirane ekipe iz svake od deset grupa i četiri najbolja drugoplasirana tima. Prilikom određivanja najboljih drugoplasiranih ekipa, brisaće se njihovi rezultati sa posljednjeplasiranim ekipama u grupama sa četiri tima.

U slučaju da domaćini Izrael i Slovenija budu među 14 reprezentacija koje su obezbijedile plasman na EP, na Evrobasket će ići sljedeći najbolji drugoplasirani timovi.

Kvalifikacije za EP 2023. igraće se u tri „prozora“ – od 11. do 14. novembra 2021, od 24. do 27. novembra 2022. i od 24. do 27. februara 2023.

A GRUPA

Belgija

Bosna i Hercegovina

Njemačka

Sjeverna Makedonija

B GRUPA

Francuska

Ukrajina

Litvanija

Finska

C GRUPA

Španija

Mađarska

Rumunija

Island

D GRUPA

Turska

Slovenija

Poljska

Albanija

E GRUPA

SRBIJA

Hrvatska

Bugarska

F GRUPA

Rusija

Crna Gora

Danska

Austrija

G GRUPA

Grčka

Velika Britanija

Portugal

Estonija

H GRUPA

Italija

Slovačka

Luksemburg

Švajcarska

I GRUPA

Belorusija

Češka

Holandija

Irska

J GRUPA

Švedska

Letonija

Izrael

foto:fiba

About The Author