Milica Đokić vodila Srbiju do pobjede protiv Hrvatske

foto: FIBA

Ženska kadetska reprezentacija Srbije – igračice ne starije od 16 godina – FIBA Čelendžer u San Fernandu završila je na drugom mjestu.

Košarkašice Srbije su u posljednjem kolu turnira pobijedile Hrvatsku – 79:59 (24:11, 17:16, 20:19, 18:13).

Tako je tim koji vodi nekadašnja reprezentativka Biljana Stanković takmičenje na turniru u Španiji završio samo sa jednim porazom. I to od selekcije domaćina, izuzetno fizički dominantnije, koja je i prije početka turnira važila za prvog favorita za osvajanje prvog mjesta, koje je značilo i odlazak na Svjetsko prvenstvo igračica do 17 godina, sledećeg leta u Mađarskoj.

Podsjećamo, FIBA Čelendžeri do 16 godina – u obe konkurencije – jedini od takmičenja svih uzrasnih kategorija ovog ljeta, imaju rezultatski značaj pošto su kvalifikacioni za svjetska prvenstva do 17 godina. Evropa daje pet učesnika, u obe konukrencije, ne računajući domaćine. Tako su dva Čelendžera dala po dva učesnika predstojećeg Svjetskog kupa, dok je sa onog na kome je učestvovao domaćin – kao u San Fernandu, gdje je igrala i Mađarska – na SP otišao samo jedan tim. To je Španija.

Zbog toga ovo drugo mjesto Srbiji rezultatski nije ništa donijelo, ali je bilo odličan pokazatelj da je prethodnog ljeta ova generacija dosta napredovala i da je na pravom putu.

Najefikasnija na ovom meču bila je košarkašica brčanskih Lavova Milica Đokić sa 30 poena (trojke 6 od 12), upisala je i 8 skokova. Dvocifen učinak ostvarile su još: Ana Milanović – 13 poena i čak 15 skokova, Marija Avlijaš -12 poena i Jovana Jevtović – 10 poena i  10 skokova.

foto:fiba

About The Author