Srbija u prvom, BiH u šestom “šeširu”

Žrijeb za Evropsko prvenstvo košarkaša 2022. godine biće održan 29. aprila 2021. u 13.00 časova u „Verti Mjuzik Holu“ u Berlinu, objavila je FIBA.

Reprezentacija Srbije nalazi se u prvom šeširu, zajedno sa nacionalnim timovima Španije, Grčke i Francuske. Evropsko prvenstvo će se održati od 1. do 18. septembra 2022. Takmičenje u grupama će biti u Kelnu (Njemačka), Milanu (Italija), Tbilisiju (Gruzija) i Pragu (Češka), dok će završna faza, odnosno eliminacioni mečevi, biti odigrana u glavnom gradu Njemačke Berlinu.

Na Evropskom prvenstvu 2022. učestvovaće 24 reprezentacije, podijeljene u četiri grupe sa po šest timova, koje će biti izvučene iz šest šešira napravljenih prema FIBA renkingu.

PRVI ŠEŠIR: Španija, SRBIJA, Grčka, Francuska.

DRUGI ŠEŠIR: Litvanija, Rusija, Italija, Češka.

TREĆI ŠEŠIR: Poljska, Hrvatska, Turska, Slovenija.

ČETVRTI ŠEŠIR: Njemačka, Ukrajina, Finska, Gruzija.

PETI ŠEŠIR: Belgija, Mađarska, Izrael, Velika Britanija.

ŠESTI ŠEŠIR: Bosna i Hercegovina, Holandija, Estonija, Bugarska.

Po ustaljenom pravilu, zemlje domaćini imaju pravo da izaberu po jednu „partnersku federaciju“ čija će reprezentacija igrati u njihovoj državi. Nijemci su već izabrali Litvaniju, Česi Poljsku, dok Gruzija i Italija još nisu donijeli odluku, što će morati da učine prije žrijeba.

Direktan prenos žrijeba možete pratiti na YouTube kanalu FIBA, kao i preko fejsbuk stranice FIBA EuroBasket u četvrtak 29. aprila 2021. od 13.00 sati.

foto.fiba

About The Author