Paspalj: Partizanu ostaje žal za uspješnom sezonom, godinama pričam da treba da se okrenemo domaćim igračima

paspalj

foto: ABA League

Korona je pre vremena odsvirala kraj košarkaške sezone. Rampu je prva digla Evroliga, a potom poentirala i ABA liga. Moratorijum na ovaj sport neke je zakinuo manje, a neke više. Ali, što bi rekao naš narod, za prosutim mlijekom ne vrijedi plakati.

Šta je bilo, bilo je. A o tome šta će tek biti, novinar “Novosti” razgovarao je sa Žarkom Paspaljem, našim proslavljenim košarkašem.

* Vaš Partizan je imao dobru sezonu i bio je u naletu. Sada je zaustavljen i oštećen.

Tu ništa nije sporno. Žal za uspješnom sezonom, dobrim navijanjem, svakako postoji. Ali, jednostavno je donijeta takva odluka. Zbog svih okolnosti koje su nas snašle, takmičenje je moralo da bude prekinuto. U ovoj čudnoj situaciji nije se snašla ni velika NBA, a kamoli neko drugo takmičenje.

* Šta je klubovima činiti dok takmičenja miruju?

To je stvar od kluba do kluba, i svako će da nađe način šta će da radi. Naravno, uz upozorenje da bi nešto slično moglo i da se ponovi. Mislim da neće, i da se sledeće godine vraćamo na stari put. Duga je pauza, i svi klubovi imaju dovoljno vremena da se pripreme i krenu u nove juriše.

* Koja je sudbina igračkog kadra?

Godinama pričamo da treba da se okrenemo domaćim igračima, ali mlade igrače treba i napraviti. Što se tiče stranaca, mislim da će finansijski pretrpeti određene izmene. Da li će to prihvatiti ili će otići negde drugde, videćemo. To čeka sve klubove.

* Reprezentaciju očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre.

– Tu neće biti iznenađenja. Imamo veoma kvalitetan tim, i sve će da bude u redu. Tu sam veliki optimista. Više me brine sistematizacija i ovo što radi FIBA sa tim “prozorima”, što je sasvim pogrešno.

* Kako generalno vidite budućnost košarke?

– Ne baš sjajno. Trenutno ne vidim njenu perspektivu. Duga je to priča, i o tome bismo mogli da razgovaramo danima.

* Kako ste provodili vreme u doba korone?

Sređivao sam jedno, pa drugo dvorište. I moje i ono od koga smo napravili košarkaško igralište. Popravljali smo, dorađivali, sadili, i tako sam proveo dva meseca. Isključio sam televizor da mi ne bi mozak izgoreo od onoga što smo slušali. Bacio sam se na baštovanstvo. Nabavi, dobavi, i tako redom.

* Da li je u planu još neko dvorište?

Ne, i ovo je dovoljno. Šta bi trebalo – da krenem od ćoška do ćoška po Vračaru i sređujem dvorišta? Od mene je dosta i ovo.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

Ništa osim što smo pre kiše završili deo dvorišta. Mogu vam reći da bi to bilo sve. I u tome sam uživao.

foto:aba liga

About The Author