Moje mišljenje je da ne bi trebalo da se nastave takmičenja

Na velikom ispitu posle svega što je donijela pandemija virusa korona su i stručnjaci za fizičku spremu. Jedan od najboljih u toj branši na svjetskom nivou, profesor dr Vladimir Koprivica (67) je pauzu iskoristio za druženje sa knjigom, spremanje predavanja i kolokvijuma, učešće na turniru rješavanja šahovskih problema, ali i za smišljanje plana za povratak košarkaša Partizana u trenažni proces…

“Za sve ljude je ovo potpuno nova situacija, pa tako i za trenere i sportiste”, priča Koprivica, za “Novosti”.

Eventualno igrači koji su izlazili iz nekih povreda, susreli su se sa sličnim povratkom usred sezone. Ali kad su cijele ekipe u pitanju, ovako nešto nismo dosad doživjeli. Treneri nisu zajedno na okupu, igrači su otišli u svoje zemlje, sve je teško ponovo sklopiti. Mnogo je drugačije nego na startu priprema u avgustu, jer se tad ne kreće iz mirovanja, nego ipak dođu na početak igrači u određenoj kondiciji”.

Od sredine marta sve do početka prethodne nedelje, košarkaši Partizana su trenirali u kućnom ambijentu.

“Nivo forme se ne može održati bez takmičenja, utakmica, grupnih treninga. Tako da su mogli eventualno da održe nivo spremnosti. Ali, teško je bez trčanja, bez kretanja od koša do koša, svako je radio koliko su mu uslovi dozvoljavali. Sproveo sam anketu, sa svima porazgovarao o svemu što su radili… Sada je naš ključni problem kako ih sve izjednačiti. Onda se ređaju ostali problemi: duel-igra, njihovo mentalno stanje, neizvjesnost kada će takmičenje početi i da li će uopšte početi. Cijela ekipa je iskočila u jednom stanju, a vraćaju se pojedinci potpuno različiti”.

Iz svega legendarni profesor izdvaja i pozitivne stvari:

“Prednost je to što su svi zdravi. Mogli su da iskoriste vrijeme za stručna usavršavanja i saniranje malih, hroničnih povreda, za koje je potreban odmor i mirovanje. Ova pauza nekim igračima može baš zbog toga da produži karijere”.

Na prvim treninzima Koprivica nije bio zbog zabrane izlaska za starije od 65 godina.

“Radio je Alen Đorđević u dogovoru sa mnom. Ja sam režiser iz sjenke”, nasmijao se Vladimir.

“U nedelju sam prvi put došao i baš sam srećan bio što ih sve vidim ponovo. Uvijek osjetim radost među svima u Partizanu, jer je nekako lijepa atmosfera”.
Partizan je zaustavljen u trenutku kada je bio na prvoj poziciji ABA lige kolo pred početak plej-ofa, dok ga je na evrosceni čekalo četvrtfinale sa Uniksom.

“Moje mišljenje je da ne bi trebalo da se nastave takmičenja. To bi se sve onda brzo igralo, ekipe bi bile drugačije, pravno ne bi bilo ispravno. Zapravo, ne bi bio nastavak, nego novi početak. Mislim da je bolje da se traže neka rješenja za narednu sezonu – da se mijenja sistem takmičenja, da se ne smanjuje broj ekipa, nego da se igra manje utakmica”.

Košarkaši Partizana u ponedeljak, ipak, nisu trenirali u sali, iako je to bilo planirano.

“Još nismo krenuli, ali svakako znamo da će unutra biti teško. Bitno je da su igrači zdravi, pa uz maksimalne mjere opreza, i bez kontakta sa nepoznatima, treniranje u poznatoj grupi – donosi drastično manji rizik. Svako bi trebalo da se potrudi što je moguće više. Sad će i imunitet početi da jača izlaskom iz kuće, pa će valjda biti sve u redu. Alen je na vezi i sa stranim igračima, šalje im određeni program, svi su u različitim uslovima, pa rade koliko je moguće”.

Proces povratka sportista koji su bili zaraženi virusom korona, za sve je trenutno enigma.
“Kako će se raditi sa tim igračima, to je potpuna misterija. Kroz istoriju ljudskog roda neko je uvijek morao da plati zdravljem ili životom, da bi kasnije ljudi saznali kako i šta treba u tim slučajevima da se radi. Trenutno niko ne zna da li će ovaj virus ostaviti posljedice ili ne”.

foto:printscreen/youtube/BCPartizan

About The Author