Smailagić: Pričam sa trenerima iz Srbije

Alen Smailagić odgovarao na pitanja naviječa putem četa.

Jedno od pitanja je bilo i njegov odnos prema dresu Srbije.

“Pričam sa trenerima iz Srbije, u kontaktu smo, vidjećemo šta će biti za sljedeću godinu”, izjavio je 19-godišnji Alen Smailagić, koji je u ruki sezoni na 14 utakmica u prosjeku imao 4,2 poena i 2 skoka za 10 minuta po meču u dresu Golden Stejt Voriorsa.

Otkrio je i ko mu je najveći uzor.

“Najveći uzor mi je otac, jer me je on odveo na prvi košarkaški trening, stalno je na mojim utakmicama i daje mi uvijek sjajnu podršku”.

 Na pitanje šta mu trenutno nedostaje iz Srbije, rekao je:

Prije svega, nedostaju mi porodica, prijatelji i hrana.”

Nije od onih kojima previše nedostaje evropski stil košarke.

“Košarka u Americi je brža, igra se fizički snažnije, i nekako mi je i zabavnija sama igra”.

Smailagić je govorio o svom standardnom ritualu pred meč.

“Volim da dođem ranije, pojedem nešto, zagrijem se, uradim stvari koje obično radim. Malo slušam i muziku. Kada dođe trener kaže nam šta da radimo i sve ide po planu, pa tako i počinjemo utakmicu”, rekao je Smailagić a potom je opisao i svoj tipični radni dan.

Obično ustajem oko osam, doručkujem, odlazim na trening prije kojeg se zagrijavam. Uvijek ostanem još malo poslije treninga, da bih uputio koji šut više. Kad se vratim kući odspavam, a onda me pozove trener Set Kuper, pa razgovaramo, ili ako je tu, šutiramo pomalo na koš, a zatim idem na spavanje. Košarka me privlači jer je zabavna, imam prilike da upoznam mnogo ljudi i igrača, a takođe mogu da obiđem i cijeli svijet zahvaljujući sportu kojim se bavim. Za sve one koji počinju, moj savjet je da se prije svega dobro zabavljaju, da ne shvataju sve previše ozbiljno jer košarka je igra i treba da se igra sa uživanjem”.

foto:Press Democrat

About The Author