Borac i Grupa 7. Dan koji se pamti (VIDEO)

Grupa 7 gostovala je u Banjaluci 1999. godine.

Grupa 7 je je neprofitna organizacija, koja je bila namjenjena za pomoć djeci zemalja bivše Jugoslavije. Osnovali su je 1998. godine slavni srpski košarkaši: Vlade Divac, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Željko Rebrača i Dejan Bodiroga.

Godinu kasnije (1999.) gostovali su u Novom Sadu, Podgorici i Banjaluci. Meč u Banjaluci protiv Borac Nektara odigran je osmog jula 1999. godine. Bilo je to poslije Evropskog prvenstva u Francuskoj na kojem je Jugoslavija osvojila bronzanu medalju. Bile su to teške godine pošto je Jugoslavije te godine bombardovana od NATO pakta.

Gostovanje se danima čekao i bilo je top tema u Banjaluci. Ulaznice su rasprodate u rekordnom roku, a ušlo je dosta onih i bez ulaznica među kojima je autor ovog teksta. Bukvalno igla nije imala gdje da padne i prema procjenema je bilo više od šest hiljada gledalaca koji su došli da pozdrave košarkaške heroje. Djevojke nisu skidale oko sa Đorđevića, nisu ni muškarci, ali smo ipak mi došli da gledmo poteze majstora.

Na zagrijevanju je Đorđević uz podršku publike davao trojke kao u transu, Bodiroga nogom pimplao loptu kao Mijatović, a i dan danas se svi koji su bili na meču ili koji su pratili prenos posredstvom Srpske televizije (danas RTRS) sjećaju kako je Vlade Divac podigao pleja Borca, Sašu Vujasinovića i pomogao mu da zakuca.

Bila je to noć kada su mnogi odlučili da se bave košarkom, jer tih godina nije bila, a nije ni sada, mala stvar u Banjaluci uživo gledati takve asove. I sada u razgovorima većina se sjeća svih detalja i naravno svi su se slikali i pokupili autograme.

“Došao sam tri sata ranije.Bio najmanji u raji, pa mene “gurnuli” da sačuvam mjesta u prvom redu odmah iza klupe “gostiju”.Mater dala za džeparca, a ja imao još neke zašparane siće, pa kupio sebi dres “Grupe 7″, sa brojem četiri, Dejana Bodiroge, koji mi je i, dan danas, maltene do skočnog zgloba.Bi’kasnije fešta prava. Paspalj mi dao autogram, a Divac podizao Saleta Vujasinovića da zakuca.Zarad ove utakmice, i svih tih šampiona koje sam vidio tada, za sva vremena sam zavolio basket, što, bar meni, dovoljno kazuje koliko jedan kvalitetan sportski događaj u ovom srezu, može štošta toga da promijeni u razmišljanju školarca. Čast i poštovanje Marašu, ali jedan je Paspalj”, sjeća se tog susreta Andrej Knežević sportski novinar Alternativne televizije.

Za Grpu 7 su nastupili: Vlade Divac, Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga, Aleksandar Trifunović, Dragan Tarlać, Radoslav Nesterović, Luka Pavićević i Slađan Stojković.

Boje Borca branili su: Saša Vujasinović, Zoran Kukić, Miodrag Babić, Boris Blagojević, Florijan Tibor, Zoran Mladenović, Vasilj Ševo, Aleksandar Šućur, Milorad Jovičić, Jovan Sirovina, Saša Anić i Saša Vuleta. Trener je bio Drago Karalić.

Na kraju je bilo 105:98 za “goste”

U vedeu pogledajte kako je to bilo te 1999. godine.

foto:SKK BORAC 1947

About The Author