Valjda se i mene sjete za Kuću slavnih

Toni Kukoč o tome zašto još nije stanovnik Kuće slavnih.

Izbor Vlade Divca u Kuću slavnih u Springfildu nikako da “prebole” hvatski mediji. Iako to ne pišu javno između redova se može pročitati da ih boli što je primljen prije Tonija Kukoča, koji je imao sigurno bolju karijeru (tri puta šampion NBA, tri puta Evrolige). Imao je zasigurno bolju i od Dina Rađe, koji je primljen prije njega.

“Šta da vam kažem. Valjda će se jednog dana, u sljedećih 10 godina, i mene sjetiti. Eto, vidim da je radi toga javno negodovao i Skoti Pipen koji se pitao je li to neko mene namjerno zaboravlja”, izjavio je Kukoč za “Večernji list”.

Kako je krenulo, Kukoču bi se još moglo dogoditi da i Dirk Novitki, koji je ovih dana završio karijeru, prije uđe u Kuću slavnih od njega, a Nijemcu će trebati četiri godine penzionerskog staža da stekne uslove za to. Je li on uistinu najveći Evropljanin u NBA kao što to njegove brojke govore, a glavne su čak 21 NBA sezona i šesti strijelac NBA lige?

“Radi se o velikom košarkašu. Po brojkama, on je najviše napravio, a je li doista najveći teško mi je reći jer pripada naraštaju Evropljana koji su došli u NBA vrlo mladi i odmah dobili priliku, a moj se naraštaj najprije morao dokazivati u Evropi, a potom i u NBA ligi. Petrović, Rađa, Divac, to su igrači koji su otvarali vrata onima koji su došli nakon njih. Nama su tadašnji NBA treneri tražili samo mane. U stilu “ne igra u obrani”, “nije dovoljno čvrst”, a niko od njih nije isticao naše dobre strane. Čak je i jedan Dražen Petrović naletio na trenera euroskeptika Ricka Adelmana, pa je u drugom klubu morao dokazivati da je među 15 najboljih igrača NBA lige”.

Kukoč je neveo i svoj primjer

“Morao sam se dokazivati najmanje dvije godine, i to tako da sam se borio za minute s Džordanom, Pipenom, Horasom Grantom, Rodmanom, Harperom… A sjećam se da se već nakon njegove prve godine govorilo da Nowvcki može raditi što mu je volja i da mora imati između 15 i 20 šuteva jer mu 10 ne bi bilo dovoljno, a ja sam to mogao imati samo ako bih imao šut 80 posto. Još bolji status dobio je njegov saigrač Luka Dončić koji već kao novajlija ima sve ovlasti, može pucati odakle hoće i koliko hoće, no vidi se da je iza njega nekoliko evroligaških sezona i da dečko ne zna što je strah”.

Kukoč smatra da je Janis Adetokumbo zaslužio MVP titulu

“Baksi imaju najbolji omjer u cijeloj ligi i sigurno imaju bolje izglede od Filadelfije, za koje ne znam na što će se osloniti ako neko zaustavi Embida. Nisu oni loši, naprotiv, ali ne vjerujem da mogu u sedam dobiti Bakse ili pak Toronto, za kojig imam osjećaj da bi mogao ove sezone biti prvak Istoka. Ima Laurijja, Lenarda, Ibaku, Gasola, galeriju sjajnih veterana. No, Baksi pak imaju nevjerojatnog Adetokumba koji mora biti izabran za najkorisnijeg igrača (MVP) sezone. Taj dečko je gotovo nezaustavljiv, ali i sjajan defenzivac, i nema nikakvog razloga da ispred njega bude Džejms Harden koji je isključivo napadač koji puca kada mu padne na pamet i odakle mu padne na pamet”.

Premda su doživjeli čak 25 poraza, Kukoč i dalje vjeruje da Golden Stejt osvaja titulu.

“Ako je u međusobnim odnosima igrača sve u redu, onda će oni opet biti prvaci. Njima je bilo važno da budu prvi na Zapadu, a kada dođe finale onda to i nije presudno jer mnogi su prvaci naslove osvajali upravo u gostima, kao moji Bulsi u Sijetlu, Sparsi u Nju Jorku ili pak Variorsi u Klivlendu i Kavsi u Oklendu”.

Foto:nba

About The Author

Možda ste propustili