Teo: Nisam se pokajao zbog NBA

PRAZNIČNA euforija sve sportiste koji su daleko od kuće sa setom podsјeti na porodični dom, majčinu trpezu, prijatan i bezbrižan ambijent.

Baš tako i košarkaša Miloša Teodosića, koji Božić ove godine provodi u Americi, gdјe drugu godinu brani boje L. A. Klipersa.

“Bilo je mnogo realnije dok sam bio u Moskvi nego na temperaturi od 20 i više stepeni. Prvi put se srećem sa “toplim” Božićem ovde u Los Anđelesu”, priča Teodosić za “Novosti”.
“Volim ovaj praznik, mada sam ga rijetko provodio kod kuće, pa ne mogu da kažem da imam pravi osјećaj, ali svakako je dio tradicije koju sam poneo iz doma. Ipak, karijera je bila takva da je januar uvijek radan i daleko od Srbije”.

U razgovoru sa Srbima koji borave u SAD, nezaobilazna tema je srpska hrana:

“Uvijek mi nedostaje nešto od domaće kuhinje, ali ne bunim se mnogo jer sam navikao. Snalazim se. Ruska salata, sarma, pečenje, česnica, sve je to dio trpeze koju volim”.

Obično je i ono što nedostaje jače oko Nove godine.

“Srbija, Valjevo, Beograd, porodica, prijatelji… mnogo toga nedostaje, ali ja sam profesionalac i tako je odavno. Ostaće mnogo vremena po završetku karijere da se družimo”.

Kad se arhivira priča o prazniku i dobrom raspoloženju, u centar pažnje dolazi tekuća sezona L. A. Klipersa i ne baš zadovoljavajući status Miloša Teodosića. Minutaža je veoma skromna (prosjek od 10 minuta na 15 utakmica), samim tim i učinak (3,2 poena, 2,1 asistencije).

“To su odluke trenera koje poštujem i tu nema mnogo diskusije. Zadovoljan sam iskustvom koje sam pokupio u NBA, u smislu da sam vidio kako je ovde i kakva je to košarka, to je bio prvi motiv”.

U Evropi je Teodosić važio za najboljeg plejmejkera i veliku zvijezdu, zato je sada njegova uloga neuobičajena.

“Suštinski se nisam pokajao, ali svakako sam htio da neke stvari izgledaju drugačije, posebno u ovoj drugoj sezoni, ali šta je tu je. Mnogo su uticale povrede prošle sezone jer sam propustio veliki broj utakmica. Nisam očekivao da ću ovde da budem zvijezda, ali očekivao sam veći broj mečeva i pobjeda”. 

Žestok tempo najviše razlikuje NBA i evropsku košarku:

“Najveća razlika je u broju utakmica i ritmu koji je jak na svakom susretu. Ovde jednostavno ne postoji meč u koji ulaziš opuštenije nego u onaj prethodni ili budući. Mnogo je putovanja, nema vremena za treninge i pripreme. Od igrača se očekuje da dođu spremni na početak sezone. Naravno kvalitet igrača je veći, NBA je zaista najbolja liga, individualne karakteristike su u prvom planu u svakoj ekipi”.

Često se pojavljuju vesti o povratku u Evropu. Posljednji “bum” bio je “prelazak” u Efes nedavno.

“Priča se svašta, ali vidjećemo. Ja sam igrač Klipersa i sve ću raditi u dogovoru sa klubom”.

Kad god se pomene da Teo mijenja klub, odmah se pristalice Zvezdea zapitaju da li je to vrijeme za dolazak u voljeni klub.

“Nikad nisam krio da je otac Jovana i mene naučio kako se vole crveno-bijele boje. Zvezda je klub sa mnogo važnosti u našoj porodici, ali meni je karijera često skretala u drugim pravcima. Ne znam da li će nam se i kada poklopiti putevi. Neću ništa da obećam pa da slažem. U ovom trenutku ja sam u Klipersima, Zvezda ima dva sjajna plejmejkera, tako da dolazim da navijam čim budem u Beogradu”.

O nastavku klupske karijere se ne zna mnogo, ali situacija sa reprezentativnim statusom je drugačija. Veliki povratak očekuje se na Svjetskom prvenstvu ovog ljeta u Kini, za koje nam fali još samo pobjeda.

“Nosiću dres Srbije na SP, samo da budem zdrav. To mi je najvažnije. Mislim da smo kroz kvalifikacije dobili neke nove kvalitetne igrače na koje će selektor moći da se osloni i u budućnosti. Kalendar je bio komplikovan i stvarno čestitam tim momcima od srca što su bili tu kad je bilo teško i potrebno”.

Moćan tim imaće Srbija ukoliko na SP bude pojačana NBA petorkom: Teodosić, Bogdanović, Bjelica, Jokić, Marjanović.

Bogdan je lider, Bobi pokazuje zavidnu formu kad god dobije šansu. Jokić je izrastao u jednu od zvijezda cijele Lige. Mislim da svi zajedno koji smo u NBA ostavljamo utisak da bi Srbija mogla od nas da ima koristi na budućim takmičenjima”.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili