Somborac koji je prije Jokića proslavio grad

Da je Nikola Jokić rođen u Somboru znaju govoto svi ljubitelji košarke. Ovaj grad je dao još jednog velikana svjetske košarke.

Na današnji dan 1938. godine u Somboru je rođen jedan od najvećih i najuticajnijih košarkaša Evrope legendarni Radivoj Korać, koji je u eri dok još nije bilo trojki ubacio 99 poena. Bilo je to na meču Kupa šampiona 1965. godine u kojem su se sastali njegov OKK Beograd i švedski prvak Alvika iz Stokholma. Taj rekord još niko nije stigao.

Bio je sa reprezentacijom Jugoslavije olimpijski šampion, dva puta svjetski i četiri puta evropski. Četiri puta je bio šampion Jugoslavije sa ekipom OKK Beograd.

Korać je bio poznat po svom karakterističnom izvođenju slobodnih bacanja, sa dvije ruke odozdo, držeći loptu prije šuta neposredno iznad terena.

Četiti puta je bio najbolji strijelac Evrobasketa. Sedam puta predvodio je najbolje strijelce Jugoslavije, a prosjek mu je 32,3 poena. Za reprezentaciju je odigrao 157 utakmica prosječno postižući 20.1 poena.

Kažu da je donio prvi ploču Bitlsa u Jugoslaviju.

Radivoj Korać je poginuo u 30. godini u saobraćajnoj nezgodi 2. juna 1969. kod sela Kamenice, 12 km od Sarajeva, poslije utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcija Bosne i Hercegovine.

FIBA je 1971, na prijedlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džounsa, u Koraćevu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a košarkaške utakmice nisu odigravane 2. juna po odluci Košarkaškog saveza Jugoslavije.

Pehar koji se dodijeljivao pobjedniku ovog takmičenja nazvan je „Žućkova levica“. Ovo evropsko takmičenje je ugašeno 2002. a Košarkaški savez Srbije i Crne Gore je promijenio ime svog nacionalnog kupa u Kup Radivoja Koraća.

Ulice sa njegovim imenom postoje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Mladenovcu, Pančevu, Rumi i u rodnom Somboru.

foto:eurolague.net

About The Author

Možda ste propustili