Rubio: Uspio sam da moje ime stoji uz Stoktona

Riki Rubio govorio o dosadašnjoj karijeri.

Riki Rubio je sa 14 godina i 11 mjeseci debitovao u seniorskoj košarci. Postao je najmlađi košarkaš koji je debitovao u najjačoj ligi Španije, i to u dresu Huventuda 2005.godine.

“To je bio veoma uzbudljiv meč, ali sam se u isto vrijeme osjećao veoma smireno, što me iznenadilo. Znao sam da mogu da igram košarku na visokom nivou i veoma brzo sam se adaptirao. To najviše mogu da zahvalim sjajnim trenerima i saigračima. Počeo sam da treniram u rodnom gradu El Masnou, u vrlo malom klubu. Uvijek sam uživao da igram sa svojim prijateljima i da gledam starijeg brata. Na njega sam se uvijek ugledao i često smo igrali jedan na jedan”, rekao je Rubio u itervjuu za “Nezavisne”.

Tada je počeo da krči put ka samom vrhu. Taj put ga je vodio do Barselone pa u najjaču ligu svijeta, gdje je od 2011. Prvo je bio član Minesote, a sezona pred nama će mu biti druga u dresu Jute Džez. Karijera mu je popločana uspjesima i trofejima, ali da bi sve kompletirao nedostaje mu NBA prsten. U Evropi je, između ostalog, osvajao Evroligu i Evrokup, a iz godine u godinu je grabio i razna individualna priznanja. Iako je daleko od penzije, već sada se može reći da ima fantastičnu karijeru, ali sigurno bi sve kompletirao osvajanjem prstena u najjačoj ligi svijeta.

“Imali smo sjajnu prošlu sezonu, ali želimo da nastavimo da napredujemo. Sistem dobro funkcioniše i svaki igrač pomaže timu da bude bolji, a u isto vrijeme napredujemo individualno. Igraćemo da pobijedimo u svakoj utakmici i nikoga se ne bojimo. Naravno da želim da osvojim prsten, ali čeka nas puno posla prije nego što to postignemo”.

Prošle sezone ste bili prvi igrač Jute koji je ostvario tripl-dabl u plej-ofu još od legendarnog Džona Stoktona, kojem je to pošlo za rukom 2001. Osjećaj je sigurno bio fantastičan…

“Bilo je nevjerovatno. Ne radi se samo o statistici, nego o samom uticaju na igru i drago mi je što su moji saigrači bili uključeni u to sve. Uspio sam da moje ime stoji uz Stoktona, nije bitna kategorija, to je velika čast i nešto o čemu sam uvijek sanjao”.

Minesota je bila Vaš prvi klub u NBA. Tamo ste igrali sa Nikolom Pekovićem i Nemanjom Bjelicom.

“Uvijek je odlično kada u ekipi imate igrače iz Evrope, pošto košarku razumijemo na isti način. Svi smo prije NBA igrali u Evroligi, što je takođe jako bitno. Što se tiče njih dvojice – oni su odlični igrači, što su pokazali na terenu, ali su i odlični prijatelji van terena”.

U Španiji dolazi do smjene generacija i mnogi Rubija vide kao novog lidera ekipe.

“To nije pritisak, nego odgovornost za koju sam spreman kad god da dođe. Nadam se da ćemo još dugo uživati u igrama starijih igrača i uvijek sam spreman da igram za svoju reprezentaciju”.

foto:sportingnews.com

 

About The Author

Možda ste propustili